Maria en Bertus van Gelderen met een mooie vlag.
Maria en Bertus van Gelderen met een mooie vlag. (Foto: )

Bertus van Gelderens winkel gesloten

Bertus van Gelderen heeft zijn winkel in scheepsbenodigdheden gesloten. De reden is het feit dat enige tijd geleden een beroerte hem trof en zijn leeftijd van 76 jaar speelt bij dat sluiten eveneens een rol. Daarmee komt een einde aan een periode van 170 jaar aan het bekende bedrijf Van Roon aan de Westhavenkade. Bertus van Gelderen: "Ik houd van techniek. Ik kom oorspronkelijk uit de autowereld en de benzinewereld. In het verleden hebben wij dit pand gekocht van de erfgenamen van Janson. Ik had toen een kotter waarmee ik hier wel eens voor de deur lag. Ik zag dan dat de winkel gesloten was. Ik had toen een aantal tankstations die ik verkocht en ik had ook een autobedrijf."

door Frans Assenberg

Vlaardingen - "Het leek mij wel leuk om deze zaak te runnen. Volgens mij was dat in 1999. Het pand is inmiddels 170 jaar oud. Mijn vader had een vishandel in de Eendrachtstraat en op de Hoogstraat. Het overnemen van deze zaak ging niet zonder slag of stoot. We moesten met de dochter en de zoon Janson scherp onderhandelen over de voorraad, de inventaris en het pand." Andries van Roon is ook nog eigenaar geweest hier. Hij heeft toen heel veel loggers opgetuigd en ook werd er oliegoed verkocht, tuigerij, zeilmakersgoederen en nog veel meer. Alles voor schepen kon je hier kopen. Het bedrijf was gesticht door Andries zijn vader.

"Ja, het was een zeer bekende winkel. Wij waren toen een eenmansbedrijf en mochten zijn naam niet gebruiken. Toen hebben we er een Besloten Vernootschap (BV) van gemaakt en toen werd het Van Roon Maritiem B.V. Wij namen de winkel over en gingen er gewoon mee verder. Andries kwam toen met veel plezier kijken. Hij leeft nog steeds en woont nu in Bruinisse, inmiddels 94 jaar oud."

Plezier

Bertus van Gelderen leidde zijn bedrijf met veel passie. Hij was actief in de groothandel in allerlei machines, apparaten en toebehoren voor industrie en handel voor schepen. Het grote pand ziet er nu verlaten uit. Het echtpaar Gijsbertus en Maria van Gelderen bewonen daarvan de bovenverdieping. Zij deed de boekhouding en gaf antwoord op gewone, maar ook op technische vragen. Bertus geeft aan dat het contact met klanten altijd heel plezierig verliep. Ik kan mij dat voorstellen, want het is een aimabele man met een even sympathieke vrouw aan zijn zijde.

Post

Bertus: "We konden de klanten altijd goed adviseren op het gebied van motoren of installaties. Alles op het gebied van schepen. Ook watersportartikelen voor bijvoorbeeld jachten vielen daar onder." Ik vraag hem waar de klanten nu naar toe moeten voor vragen en spullen en zo? "Er is nog een optie dat is Van der Linden Watersport hier verderop. In Zwartsluis bij Zwolle zit Bonsink Aquaservice daar kan men ook terecht. Ja dat is ver weg, maar via de post kan alles."

Van Gelderen kan vanwege zijn verslechterde gezondheid niet meer werken aan motoren en ook het samenstelling van een offerte op de computer is iets wat niet meer gaat zoals hij dat graag zou willen. Jammer dat dit oer-Vlaardingse bedrijf, dat heel lang bekend stond als 'Van Roon', er niet meer is. Bertus zegt: "Voor Vlaardingen is het inderdaad een verarming."

Meer berichten