De afgelopen maanden is er weer veel gerepeteerd voor het jaarlijkse concert, dat dit jaar als thema heeft Brass Connections’20. Foto: NBK
De afgelopen maanden is er weer veel gerepeteerd voor het jaarlijkse concert, dat dit jaar als thema heeft Brass Connections’20. Foto: NBK (Foto: )

Brassband Rijnmond speelt top niveau

"Het spelen in de Brassband Rijnmond is topsport", zegt Vlaardinger Jan Louter en daarmee is niets te veel gezegd. De regionale muziekband, die vorig jaar veertig jaar bestond, speelt al enige tijd in de nationale kampioendivisie, de hoogste divisie van Nederland. De brassband bestaat uit gedreven professionals, conservatoriumstudenten en top amateurs die met veel plezier en vol ambitie samenspelen.

door Peter Spek

VLAARDINGEN Jan Louter is een bevlogen man als hij praat over zijn hobby, het spelen in de Brassband Rijnmond. "Op tienjarige leeftijd werd ik door mijn vader, die speelde in de Harmonie van Maasland, de liefde voor de muziek bijgebracht en dat is niet meer overgegaan. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven", zegt Jan Louter, die daarna ging spelen in het Nationaal jeugdfanfare orkest en muziekles nam. "Mijn dienstplicht vervulde ik in een militair muziekkorps en later in het korps van de Hermandad, het muziekkorps van de politie, waar ik als rechercheur werkte."

Potentie
De brassband Rijnmond werd in 1978 opgericht door een aantal leden van de voormalige Brassband Rotterdam. Al snel bleek dat de Brassband Rijnmond muzikale potentie had en groeide in de loop van de jaren uit tot een muziekband van hoge kwaliteit. "Dat is altijd ons streven geweest. Als wij spelen willen wij dat zo goed mogelijk doen en proberen daarin het hoogst mogelijk niveau te halen." Dat niveau is af te meten, net als in de sport, met promoties en degradaties. "Nederland kent een aantal divisies en via wedstrijden, waar de brassband wordt beoordeeld door een zeer deskundige jury, kan je uiteindelijk promoveren naar de kampioendivisie, het hoogste niveau van Nederland." Brassband Rijnmond heeft in de afgelopen jaren dat niveau bereikt en daarin het nodige succes geboekt. "Wij zijn met onze brassband tweemaal Nederlands kampioen geworden en dat was in 2004 en 2008 en dat biedt weer de mogelijkheid om uit te komen op internationale kampioenschappen, waar ook het nodige succes werd geboekt met als hoogtepunt drie keer op rij Frans Open kampioen in het mooie plaatsje Amboise", blikt Jan Louter nog even terug in de geschiedenis van de muziekband.

Brassmuziek
Brassmuziek is ruim 150 jaar geleden ontstaan in Engeland en had een religieuze achtergrond. "Dat is nu niet meer het geval en onze muziek is tegenwoordig heel toegankelijk en werelds." Zelf speelt Jan Louter op een es bas, een instrument afgeleid van de tuba. "Naast het wekelijks repeteren is het noodzakelijk om thuis ook te oefenen op de stukken die gespeeld gaan worden om zo het hoge niveau vast te houden." De dertig man en vrouw tellende muziekband kijkt uit naar het jaarlijkse concert, dat dit jaar gegeven wordt op zaterdagavond 22 februari, met als thema Brass Connections'20 in de zaal van het Leger des Heils in de Magnoliastraat. Aanvang 19.30 uur en kaarten zijn te bestellen via de website: www.brassbandrijnmond.nl of aan de kassa.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden