Portretten van Tijd Dong Ye Kloppenburg. Beeld: Bojoura Stolz
Portretten van Tijd Dong Ye Kloppenburg. Beeld: Bojoura Stolz (Foto: )

Geuzenmaand: 'Het begin van de rest van mijn leven'

Als Vlaardingse cultuurspelers maakten Marleen Bos en Bojoura Stolz vorig jaar de serie Portretten van Moed. Dit jaar sluiten zij met de reeks Portretten van Tijd aan bij het huidige thema van de Geuzenmaand. In plaats van het portretteren van min of meer toevallige passanten, kiezen zij nu zes interviewkandidaten variërend in leeftijd en achtergrond. Het doel is hetzelfde: "Wij willen een bijdrage leveren aan het verspreiden van het gedachtegoed van de Geuzen, de betekenis en de onderliggende waarden van de Geuzenpenning. Dit doen wij door stil te staan bij het dagelijks denken en handelen van mensen die zich bewust zijn van hun keuzes en verworven vrijheden." Dit jaar is gekozen voor Groot Vlaardingen als podium met vandaag het portret van Dong Ye Kloppenburg, kunstenares en kleinkind van Piet Nieuwstraten, één van de Vlaardingse Geuzen.

door Marleen Bos

Vlaardingen - "Winterbladeren, dat is de letterlijke betekenis van mijn naam. Bladeren van ijs of ijskristallen, zo vertaal ik het voor mijzelf. Ik ben geboren in 1996 in Nanfeng, in de provincie Jiangxi. Op mijn derde kwam ik met mijn adoptieouders naar Nederland, naar Vlaardingen. Hier in dit huis, in deze wijk ben ik opgegroeid. Ik voel me hier volledig thuis. Ik heb hier mijn familie, vrienden en kan doen wat ik leuk en belangrijk vind."

"Als kind tekende ik al veel, maar buitenspelen met vriendinnen vond ik net zo leuk. Ik hou van gezelligheid en van spelletjes, vaak verzonnen we ze zelf. Omdat de creatieve vakken me goed af gingen en ik het ook echt leuk vond om te doen, koos ik na het Geuzencollege voor het Grafisch Lyceum. Ik leerde er hoe het ontwerp het verhaal moet vertellen. Het was vervolgens een grote stap naar de kunstacademie. Als grafisch ontwerper moet het ontwerp het verhaal vertellen. Het doel is je opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Als kunstenaar ben je je eigen opdrachtgever."

"Zelfontplooiing, reflecteren, 'wie wil je zijn?' Het zijn terugkerende thema's tijdens mijn opleiding aan de Willem de Kooning. Heel vermoeiend in het begin, ik had geen idee. Levensvragen die eigenlijk te vroeg worden gesteld. Inmiddels zie ik steeds meer een rode draad in wat ik maak en wil maken. Het gaat mij om bewustwording, gedragsverandering en educatie. Ik wil maatschappelijk iets betekenen."

Kamp Buchenwald

"Ik was negen jaar toen mijn opa Piet Nieuwstraten, overleed. Ik wist dat hij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog had aangesloten bij het Geuzenverzet en dat hij op een bijzondere manier was ontsnapt aan de doodstraf. Maar verder heb ik niet veel van zijn oorlogservaringen meegekregen. In 2000 is er een documentaire over hem gemaakt, ook over zijn tijd in kamp Buchenwald. Tot kunstenaar Jan van Dorp mij vroeg mee te werken aan de jaarlijkse tentoonstelling tijdens de Geuzenmaand, had ik het kijken naar de documentaire steeds voor mij uitgeschoven. Ik vond het nog te heftig."

Levenslang

"Nu was het er de tijd voor. Als basis voor het werk dat ik wilde maken, heb ik gekozen voor het meest bijzondere in zijn verhaal. De ontmoeting van mijn opa's vader met een student uit Leiden die hem op het spoor bracht van een predikant in Maassluis. Via omkoping lukte het de doodstraf van zowel mijn opa als van drie van zijn Geuzenvrienden om te zetten in levenslang."

"Die toevallige ontmoeting in de trein betekende voor mijn opa het begin van de rest van zijn leven. En daardoor ook van míjn leven. In hoeverre mijn afkomst een rol speelt in mijn werk? China, nul volgens mij. Dat mijn opa een Geus was vertel ik met trots. Ik heb veel respect voor zijn moed, zijn lef. Het zit in mijn familie en dat heeft mij mede gevormd. Ik maak mijn keuzes bewust, ik wil altijd groeien, beter worden. Bij het werk dat ik maak denk ik altijd: wat wil ik zeggen, wat wil ik achterlaten. Mijn creativiteit inzetten waar de maatschappij iets aan heeft, dat is mijn doel."

Geuzenmaand

De opening van de Geuzenmaand vindt plaats op dinsdag 3 maart in De Windwijzer, Schiedamseweg 95. Meer lezen over de betekenis van de Geuzenpenning en activiteiten rondom de uitreiking? Kijk op www.geuzenmaand.nl. De documentaire van onder meer Piet Nieuwstraten is te bekijken en beluisteren via www.getuigenverhalen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden