"Bij Het grote Mad Science Theaterfeest staan ook volwassenen soms te kraaien van de pret!", zegt professor Big Bang Bart. "Wij gaan voor WOW! Er zit veel humor in de show." (Foto: Britt Planken)
"Bij Het grote Mad Science Theaterfeest staan ook volwassenen soms te kraaien van de pret!", zegt professor Big Bang Bart. "Wij gaan voor WOW! Er zit veel humor in de show." (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Gekke wetenschap met Big Bang Bart

Vlaardinger Bart Kneppers speelt volgende week zondag de knotsgekke professor Big Bang Bart in de familievoorstelling Het grote Mad Science Theaterfeest. Met 'het leukste en spectaculairste uit de wereld van de wetenschap' belooft hij een middag vol verwondering, kennis en plezier.

door Britt Planken

VLAARDINGEN - Zijn curriculum vitae lijkt niet op die van een normale wetenschapper en ook in zijn doen en laten is Big Bang Bart geen stereotype professor. Maar wetenschap leuk maken voor jong en oud, dat kan hij ook zonder proefschrift als een pro! Tijdens de Mad Science theatervoorstelling worden bezoekers meegezogen in zijn denkwereld van chaos en logica. Als blijkt dat de professor vergeten is om het Mad Science verjaardagsfeest te regelen, worden de kinderen ingezet als hulptroepen. Op basis van hun suggesties probeert Big Bang Bart samen met zijn 'assistent onder toezicht' de middag tot een goed einde te brengen. Of dat gaat lukken, is dus helemaal aan het jonge publiek!

Uitvinder worden
Het grote Mad Science Theaterfeest tourt sinds oktober door Nederland. Bart Kneppers was vanaf de eerste minuut betrokken bij de voorstelling en schreef mee aan het script. Sinds zeven jaar werkt hij voor Mad Science Zuid-Holland. De theatershow ligt in het verlengde van de missie van het bedrijf: kinderen enthousiast maken voor wetenschap en techniek. Bart wilde zelf als klein jongetje uitvinder worden. Hij vertelt: "Ik verslond alle boeken over experimenten en leerde hoe ik mijn gordijnen kon sluiten vanuit mijn bed. Maar ook een druppel op een gloeiende plaat vond ik fascinerend. Ik wilde alles ontdekken."

Stoere kleuters
Op de middelbare bleek Bart een beta-kind, maar toch koos hij voor de hotelschool vanwege de vrijheid en het contact met mensen. Hij werkt jarenlang in de hotellerie en zelfs een tijd op de Dominicaanse Republiek, waar hij leerde hoe een getto werkt en echte armoede eruit ziet. In zijn jeugd had hij vanwege zijn vaders werk bij de marine al vele woonplaatsen gehad, dus hij voelde zich niet plaatsgebonden. "Op een tijdje was ik de 80-urige werkweek in de hotellerie wel zat", verklaart de geboren Hilversummer. Na managementbanen in verschillende sectoren maakte hij een ommezwaai via de pabo en onderwijs naar Mad Science. "Ik had nooit gedacht dat ik het zó leuk zou vinden! Vooral kleuters zijn echt stoer. Ze hebben dingen snel door. Het zorgt voor een combinatie van vertederd en onder de indruk zijn."

Wetenschap is leuk
Sinds 2007 heeft hij een thuisbasis gevonden in Vlaardingen. "Ik heb nog nooit ergens zo lang gewoond en ken voor het eerst mijn buren!", lacht Bart. De voorstelling komende zondag in het Vlaardingse theater is dus extra speciaal! De gekke wetenschapper hoopt dat Mad Science ook leraren en docenten inspireert om techniek en wetenschap in andere lessen te verweven. En ouders om hun kinderen de wereld te laten ontdekken."We hebben ontdekkers en verwonderaars nodig! Door verwondering, plezier en onderwijzen kunnen we het verschil maken. Mad Science richt zich op kinderen tot twaalf jaar. Tot die leeftijd kan je ze nog laten inzien dat wetenschap leuk is. Daarna staat hun oordeel redelijk vast."

Het grote Mad Science Theaterfeest beleef je op zondagmiddag 23 februari om 13.30 uur in de Harmonie! Kaartjes kosten €16,50 en koop je (online of aan de kassa) bij de Stadsgehoorzaal.

Meer berichten