De Sunlightfabriek na het bombardement op de V1-installatie.
De Sunlightfabriek na het bombardement op de V1-installatie. (Foto Stadsarchief Vlaardingen.)

Frans Assenberg geeft lezing over vijf zware jaren 1945 – 1950

Frans Assenberg houdt op 20 februari een lezing over de vijf jaren na de bevrijding van 1945. Zijn verhaal, dat na 75 jaar nog steeds actueel is, gaat over de hongerwinter van '44/'45, de vlucht van de bezetter, het bevrijden van Vlaardingen en de bijbehorende feesten, maar ook over de berechting van foute Vlaardingers (NSB'ers en anderen) en de politionele acties in het verre Indië het latere Indonesië. Tevens is er aandacht voor het herstel van de (haring)visserij, de opbouw van de stad enzovoort. Het jaar 1945 ging de boeken in als het jaar van de honger, ellende en uitzichtloosheid, onzekerheid, armoede, maar ook van ongekende vreugde en ontspanning.

Vlaardingen - Dat bevrijdingsjaar kenmerkte zich met de nasleep van de oorlog. Mensen kwamen weer thuis en hadden veel te vertellen, maar dat ze vaak niet deden. Zij gingen aan het werk en pakten de draad weer op. Op 7 januari '46 vond er een avond plaats in zaal Excelsior aan de Oosthavenkade. Het was het Vlaardingse vendel van de 'Oranje Garde' dat zich na de oorlog voor het eerst weer liet zien. De zaal was stampvol. De Oranje Gardes waren verenigd in een eigen bond. Het was een groep jongeren van protestants christelijke huize met aan het hoofd een commandant. Maar, hoe was het eigenlijk gesteld met de cultuur in het na-oologse Vlaardingen? Nou, dat viel tegen. Voor de oorlog had het culturele leven in Vlaardingen weinig te betekenen. Werken was het credo, een gang naar de kerk op zondag, familie bezoeken, soms naar een filmvoorstelling, er werd gewandeld, er was (paarden)markt, er waren lezingen en men kon muziek- of andere uitvoeringen bijwonen in bijvoorbeeld de zaal Harmonie aan de Schiedamseweg.
In april '46 waren de olie-installaties van de BPM hersteld. Werknemers van de raffinaderij hadden met eigen ogen kunnen zien hoe de Duitsers voor hun capitulatie pijpleidingen, tanks en andere zaken vernielden. Toen ze waren vertrokken toog het personeel aan het werk om de boel weer aan de praat te krijgen. Dat lukte binnen een jaar. In dat jaar werden in Vlaardingen de op de Haagse Waalsdorpervlakte gefusilleerde Geuzen, herbegraven. De resten van de Geuzen lagen eerst in eikenhouten kisten in het koor van de Grote Kerk. Daarna begaf een lange begrafenisstoet zich vanaf de kerk naar de begraafplaats aan het Emaus. Langs de weg volgden 10.000 mensen de droeve stoet. Nederland was vrij, maar nog niet echt opgelucht. De lezing is donderdagavond 20 februari in Museum Vlaardingen. Aanvang 20:00 uur , inloop 19:30 uur. Toegang voor Vriendenleden gratis. Niet leden: 5,00 euro (is inclusief kopje koffie of thee).

Meer berichten