Yiannis en Dimitris Ikonomou zijn blij met de nieuwe vestiging op het Liesveldviaduct. Foto: Sarah Bond
Yiannis en Dimitris Ikonomou zijn blij met de nieuwe vestiging op het Liesveldviaduct. Foto: Sarah Bond (Foto: Sarah Bond)

Palladion herrijst als feniks uit de as

Binnenkort komen interieurarchitecten uit Griekenland over naar het Liesveldviaduct 1. Daarna ondergaat het Wok House een grondige restyling. En dan? Dan heropent komend voorjaar het Griekse restaurant Palladion op deze prominente plek in het Vlaardingse stadshart.

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN – Het is voor Yiannis en Dimitris Ikonomou de snelste manier gebleken om hun vermaarde restaurant voort te zetten. Terugkeer in het door brandschade getroffen pand aan de Koningin Wilhelminahaven 2b zou nog lange tijd duren, misschien wel anderhalf jaar, en afwachten zou om verschillende redenen niet verstandig zijn. Yiannis en Dimitris staan te trappelen om hun gasten weer te ontvangen met het beste uit de Griekse keuken.

Meevallen

Maar het hakte er wel in, die brand op dinsdag 28 mei 2019. 's Ochtends rond acht uur was brand uitgebroken aan de KW-haven noordzijde. Brand in de haven komt wel meer voor en de broers schrokken in eerste instantie niet eens. Tot ze hoorden dat de brand woedde in de garage naast hun restaurant.

Ze gingen er meteen naartoe en zagen gedurende de dag tweehonderd brandweermannen aan het werk. Dankzij een app op hun mobieltjes konden ze via de beveiligingscamera's zien wat er in hun restaurant loos was. Ze zagen brandweermannen binnen lopen, terwijl het belendende perceel in een vuurzee veranderde. De eerste indruk was dat het voor hen wel zou meevallen.

Machteloos

Tot de volgende dag bleek dat rookschade en bluswater toch een verwoestend effect hadden gehad. De verzekeraar liet weten dat alles in de zaak gestript moest worden. ,,We waren er kapot van'', zegt Yiannis Ikonomou. ,,We voelden ons machteloos. Ook de familie en vrienden waren geëmotioneerd. Maar je kunt in zo'n situatie niet stilzitten.''
,,Er moest van alles geregeld worden'', vult zijn jongere broer Dimitris aan. ,,Denk aan verzekeringskwesties, we waren onze hele omzet kwijt. Maar denk ook aan contact met de leveranciers, de reserveringen ongedaan maken, je medewerkers steunen. Het leven gaat verder. Je moet wel.''

Flarden

Hun droom leek aan flarden gescheurd. De broers kwamen in 1985 naar Nederland, toen hun vader en moeder een Grieks restaurant in Schiedam openden: het al gauw welbekende restaurant Delphus aan de Rotterdamsedijk.

Daar kregen Efthimios en Ioanna Ikonomou een vaste klantenkring. Het gezin woonde boven de zaak en de twee zoons waren geregeld beneden en wisten al gauw dat ze dat later ook wilden doen, een Grieks restaurant beginnen. Dat lukt in 2003 met Palladion aan de KW-haven. Yiannis was toen 31 jaar, Dimitris 25. Hun zaak werd al gauw een succes. Hun ouders verkochten Delphus in Schiedam in 2006 en kwamen een handje helpen.

Klik

,,We hebben er hart en ziel in gestoken,'' zegt Yiannis. ,,Maar dat gaan we weer doen!''
Over twee maanden hopen ze hun eerste gasten te ontvangen in het voormalige wokrestaurant van Nancy en Fung Man.

Het echtpaar, 58 en 64 jaar oud, worstelde nog te veel met het verlies van hun dochter Shirley, die twee jaar eerder op 24-jarige leeftijd aan hartfalen was bezweken. Dimitris: ,,Wij zochten een zaak en zij wilden ermee stoppen. We hadden meteen een klik.''
In de nieuwe zaak wordt een hoekje voor Shirley ingericht, tot blijdschap van Fung en Nancy. De gebroeders Ikonomou hopen dat ze aan het Liesveldviaduct meer aanloop krijgen. ,,Onze vorige locatie moest je kennen, anders kwam je er niet", zegt Dimitris.

Gezellig

Aan de formule veranderen ze niet veel. Gezellig en sfeervol, in Griekse stijl, en met dezelfde menukaart. Wel nu en dan een Grieks buffet. En de meeste medewerkers keren terug, ook al werken sommigen nu elders. ,,Dat is toch een teken van vertrouwen,'' zegt Yiannis.

Meer berichten