Jongeren zullen op 21 februari aan bewoners van enkele verzorgingstehuizen het Zweeds wittebrood uitdelen. Foto: Ada Onderdelinden
Jongeren zullen op 21 februari aan bewoners van enkele verzorgingstehuizen het Zweeds wittebrood uitdelen. Foto: Ada Onderdelinden (Foto: )

Dropping in juist historische perspectief

Bram Keizerwaard, voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen, wil voor nu en altijd de mythe rond het droppen van het Zweeds wittebrood, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in het juiste historische perspectief zetten. "Het brood werd helemaal niet door de geallieerde vliegtuigen gedropt, maar de ingrediënten werden aangevoerd met schepen en vanuit Delfzijl verder getransporteerd naar bakkers in Nederland om daar brood van de bakken.

door Peter Spek

VLAARDINGEN"Voor deze regio werden de ingrediënten voor het bakken van het Zweeds wittebrood vervoerd naar de Van Nelle fabriek in Rotterdam en vandaar getransporteerd naar bakkers in Vlaardingen en omgeving", zegt Bram Keizerwaard. "Pas later kwamen geallieerde vliegtuigen over, die op een hoogte van amper 150 meter voor de hongerende bevolking blikken met lekkernijen dropten", weet Bram Keizerwaard als historicus. Het brood was echter in Nederland gebakken, van meel dat aangevoerd werd door schepen van het Zweedse Rode Kruis. De eerste twee schepen liepen op 28 januari 1945 de haven van Delfzijl binnen. Aan boord van de eerste twee schepen bevond zich zo'n 3700 ton aan voedsel", weet Bram Keizerwaard. Dit brood werd onder moeilijke omstandigheden en vaak met tegenwerking van de Duitse bezetter aangevoerd met treinen en boten naar de verschillen plaatsen in Nederland die nog niet bevrijd waren en zwaar te lijden hadden onder de strenge winter en de voedselschaarste.

Onvergetelijk
"Omdat Zweden neutraal was, gingen de Duitsers, met tegenzin akkoord. Pas maanden later, vlak voor de wapenstilstand kon men ook voedsel, maar geen broden, gaan droppen omdat de Duitsers beloofd hadden om niet op de Engelse en later Amerikaanse bommenwerpers te schieten. Van het aangevoerde meel werd in Nederlandse bakkerijen het echte Zweeds wittebrood gebakken." Voor de bevolking in de hongerende gebieden was het Zweeds wittebrood en de bijgeleverde margarine en smeerkaas een onvergetelijke ervaring. Na jaren van bezetting en slechte voeding door voornamelijk oorlogsbrood te hebben gegeten, proefde men nu eindelijk weer kwalitatief goed brood waarvan men smaak en geur bijna vergeten was."

Overhandiging
De hulp van Zweden heeft 75 jaar na dato nog een onuitwisbare indruk achtergelaten. "Om onze dankbaarheid uit te drukken komt de Zweedse ambassadeur Annika Markovic op 21 februari naar Vlaardingen", aldus Bram Keizerwaard. Dankzij de samenwerking met Meesterbakker Voskamp, Royal Steensma, Food Innovation Acadamy, Gemeente Vlaardingen en het Fonds Vlaardingen Schiedam, zorgt de Stichting Nationale Gedenkdagen er voor, dat om 12.00 uur in de burgerzaal van het stadhuis door de Zweedse ambassadeur aan burgemeester Bas Eenhoorn het gebakken Zweedse wittebrood symbolisch zal worden overhandigd, waarna enkele partijen brood ook beschikbaar gesteld zullen worden aan de bewoners van verzorgingstehuizen in Vlaardingen.

Meer berichten