Zingen loopt als een rode draad door het leven van Vlaardinger Frans Koevoet. Foto: Peter Spek
Zingen loopt als een rode draad door het leven van Vlaardinger Frans Koevoet. Foto: Peter Spek (Foto: )

'Zingen heeft mijn leven verrijkt'

Het Vlaardingse Barbershop kwartet Natural Blend bestaat dit jaar vijf jaar. Hans Verwoerd, Cees Esbach, Ed Goedegebuure en Frans Koevoet gaan dit lustrum in oktober vieren met een speciaal optreden in hun geliefde locatie, de Bethelkerk. Het levensverhaal van de lead zanger in het kwartet, Frans Koevoet, leest als een spannend jongensboek. De Vlaardinger ging op 21 jarige leeftijd, net getrouwd, zijn broer achterna en emigreerde ook naar Canada. Na 16 jaar kreeg zijn vrouw heimwee en keerde hij met drie kinderen terug naar Vlaardingen om naast zijn drukke bestaan ook het zingen weer op te pakken.

door Peter Spek

Vlaardingen - "Vanaf mijn elfde jaar wist ik het zeker. Ik wilde gaan zingen. Mijn vader nam ons hele gezin mee naar de Doelen in Rotterdam, voor een optreden van een Kozakkengroep uit Rusland. Dat maakte zo'n indruk op mij, dat ik meteen verliefd werd op muziek en het zingen, later werd ik lid van de Vlaardingse zangkoren Progeza en Orpheus.

Canada

Pas in Canada werd mijn zangtalent echt ontdekt. Ik zong daar in een kerkkoor en zo af en toe ook solo. Bij een competitie tussen een aantal zangkoren liet een vooraanstaand jurylid zich ontvallen dat ik erg veel talent had. Dat streelde mijn ego, maar verder heb ik daar niets mee gedaan. Ik herhaalde in Canada wel de actie van mijn vader, door met het hele gezin naar een concert te gaan van de Rockapella groep The Nylons en daarvoor moesten wij wel zo'n 300 kilometer rijden. Dat maakte grote indruk op mijn kinderen en hebben daar het zingen ook aan overgehouden. Na 16 jaar kreeg mijn vrouw heimwee naar haar familie in Vlaardingen. Ik had daar wat minder moeite mee.

Drukte

De ruimte in Canada moest ik inruilen voor de drukte van een stad als Vlaardingen, maar na enige tijd had ik mijn draai wel weer gevonden met werk en een woning in Vlaardinger Ambacht. Nu zou ik niet meer weg willen uit Vlaardingen, moet ik eerlijk bekennen. De eerste jaren terug in Nederland zong ik bij Orpheus, waar mijn broer ook zong, maar ik had het te druk met het werk dus stopte ik. Toch duurde het nog 18 jaar voordat ik de draad oppakte om weer te gaan zingen. Ik surfde wat rond op internet en kwam terecht bij Mainport Barbershop Singers in Rotterdam. Daar voelde ik mij direct thuis. Na een paar jaar vormde we samen met nog drie koorleden Natural Blend en dat is geen verkeerde keuze geweest. In de afgelopen vijf jaar hebben wij ons bestaansrecht meer dan bewezen met zo'n 30 optredens per jaar, waaronder optredens op bijzondere locaties. Ik was een keer in de Watertoren hier in het Oranjepark en zag het voormalige waterreservoir, daar wilde ik met ons kwartet een keer zingen en dat gebeurde tijdens het laatste rondje Ambacht. Een geweldige ervaring.

Kippenvel

De galm die je hoort, daar kreeg ik kippenvel van. Kippenvel krijg ik ook bij optredens in verzorgingshuizen. Onlangs nog in het Zonnehuis, waar wij met het zingen een brede glimlach op het gezicht toverde bij een vrouw, waar familie en de verzorging geen contact meer mee konden krijgen. Zelf ervaar ik het zingen ook als een manier om gezond te blijven. Het maak je blij en zorgt voor de nodige sociale contacten en nu ik ruim een jaar met pensioen ben geniet ik met het zingen nog meer van het leven."

Meer berichten