Cor de Bruijn met zijn vrouw Heleen aan het werk.
Cor de Bruijn met zijn vrouw Heleen aan het werk. (Foto: )

Zeilmakerij na brand weer aan de slag

De zeilmakerij van Cor en Heleen De Bruijn opent op 18 februari hun nieuwe pand aan de Kreekweg op de plek waar de tuinwinkel Staelduinse Bos zat. In mei vorig jaar brak er een enorme brand uit bij de buren aan de Koningin Wilhelminakade.

door Frans Assenberg

Vlaardingen - Daarbij ging ook hun zeilmakerij verloren. Negen maanden verder zegt Cor de Bruijn: "Het gaat nu weer goed. Het is onwennig allemaal, maar na alle ellende gaat het de goede kant op. Het einde van de nasleep van de brand komt in zicht. Ja, de brand was wel wat. Ik was om kwart voor acht aanwezig en toen kwam de buurman van het garagebedrijf mijn binnenplaats oprennen en die zei dat zijn zaak in de brand stond."

"Ik ging er kijken en ondertussen was ik 112 aan het bellen. Toen stond een groot deel van het gebouw al in rook, zo snel ging dat. Dan gaat er van alles door je heen. Je gaat iedereen bellen en je vraag je dan af wat je kunt doen en je denkt dat het wel mee zal vallen."

Redden

"Ik ben toen aan het redden gegaan wat er maar te redden viel, maar er viel niks te redden door de snelheid van de brand. Ik heb de kassa-la mee kunnen nemen en de computers en de telefoon doorgeschakeld anders zou ik niet meer bereikbaar zijn. Na 20 minuten was het over. Ik mocht van de inmiddels gearriveerde brandweer het pand niet meer in, maar ik kon toch enkele keren onder zijn arm doorglippen om nog even door de rook naar binnen te gaan."

Inademen

Cor moet dan, door het inademen van de rook in een ambulance naar het ziekenhuis voor onderzoek: "Daar word je dan niet goed van, van die rook." Heleen zegt: "Ik was thuis toen ik het hoorde en ben er snel heengegaan. Onderweg werd ik steeds door brandweerwagens ingehaald maar ik mocht er ook niet meer bij want alles was afgezet. Toen belde zijn broer die vroeg waar ik was. Ik zei dat ik er bij stond maar hij lag inmiddels ook in een ambulance met een zuurstofkapje op. De brand was echt niet normaal zo groot."

Alles kwijt

Cor: "Na enkele uren werd ik uit het ziekenhuis ontslagen en rond 2 uur waren we weer thuis. Dan komt het gekke dat je denkt 'ik ging naar mijn werk vanmorgen en nu ben ik alles kwijt!" Na vele maanden hard werken hebben Cor en Heleen om mooi, nieuw pand.

Hij zegt: "Ik was tegen brand verzekerd en we zijn nu hier druk bezig een nieuw bedrijf op te bouwen. Onze familie heeft ons daarbij goed geholpen. Deze week hebben we open huis. We zijn bij andere bedrijven en vrienden met onze zeilmakerij meteen doorgegaan na de brand."

Op zaterdag 15 februari van 13.00 uur tot 16.00 uur kunnen klanten en andere geïnteresseerden een kijkje nemen in het nieuwe bedrijf van de zeilmakerij van Cor en Heleen de Bruijn aan de Kreekweg nummer 10e. Succes!

Meer berichten