Brand bij de voormalige Shell opslaginstallatie in Vlaardingen.
Brand bij de voormalige Shell opslaginstallatie in Vlaardingen. (Foto: Archief Jan Anderson)

Brand bij de Shell

Als lid van het Comité Bevrijdingsfeest 2020 publiceert Jan Anderson tot en met augustus 2020 iedere week een foto met bijschrift om zodoende de kennis over de Tweede Wereldoorlog te verrijken of deze op te frissen. 'In de dertiger jaren werd in Pernis, aan de overkant van Vlaardingen, een raffinaderij gebouwd voor de Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM), die we nu als Shell Pernis kennen. Het luchtdoelgeschut bij Moerman had als doel deze installaties te beschermen, en zij hebben 24 Duitse toestellen neergehaald.'

Door Jan Anderson

Vlaardingen - 'Op 10 mei 1940 heeft de BPM alle producten in de tanks in Pernis zodanig vermengd dat deze niet meer in gebruik konden worden genomen door de Duitsers. Op 13 mei 1940 komen de Britse commando's in Pernis om de installaties op te blazen en de producten te verbranden.

Het blussen van de branden duurt twee dagen en de resterende hoeveelheid producten wordt weer gescheiden en afgevoerd naar Duitsland. De opslagtanks in Vlaardingen, gelegen aan de Parallelweg (de huidige Deltaweg) worden op 20 mei 1940 door de Britse luchtmacht gebombardeerd en bijna alle tanks ontploffen en staan in brand.

De vrijwillige brandweer Vlaardingen was natuurlijk niet in staat om deze enorme oliebrand te blussen. Daarom werden brandweerlieden uit Hamburg hierheen getransporteerd en na zes dagen was de rookpluim boven onze stad verdwenen.

Meer berichten