Bas van der Raaf, rechts, en Janie de Ruiter, zittend op het koppelbed, bestemd voor patiënten in de laatste fase van hun leven. Foto: Peter Spek
Bas van der Raaf, rechts, en Janie de Ruiter, zittend op het koppelbed, bestemd voor patiënten in de laatste fase van hun leven. Foto: Peter Spek (Foto: )

Koppelbed zorgt nog voor wat intimiteit

Vlaardinger Bas van der Raaf, captain van het Roparunteam '020 helpt een medemens', kwam op het idee om het Zonnehuis aan de Dillenburgsingel, een deel van het bijeen gelopen geld van de estafette van vorig jaar van Parijs naar Rotterdam te gebruiken om een koppelbed te schenken. Een bed dat gebruikt kan worden op de palliatieve afdeling, waar geliefden met elkaar in de laatste fase van het leven toch nog wat intimiteit en geborgenheid kunnen vinden.

door Peter Spek

VLAARDINGEN "Bij een captain overleg van alle Roparunteams werd een idee gepresenteerd van een koppelbed. Dat sprak mij wel aan en ik ben direct naar het Zonnehuis gestapt of zij daar ook behoefte aan hadden. Het antwoord was meteen ja", zegt Bas van der Raaf. Janie de Ruiter, verzorgster op de palliatieve afdeling van het Zonnehuis, omarmde het idee van Bas van der Raaf meteen. Vorige week werd het koppelbed officieel gepresenteerd in het bijzijn van Janie de Ruiter en enkele leden van het Vlaardingse Roparunteam.

Uitkomst

"Hier hadden wij grote behoefte aan", zegt Janie de Ruiter volmondig. "Op onze afdeling, waar patiënten komen die in de laatste fase van hun leven verkeren, is het fijn om op een prettige manier afscheid van hun geliefden te nemen. Vaak is dat een proces dat dagen kan duren. Om niet ongemakkelijk in een stoel of in een bed dat aangeschoven wordt te slapen, is een koppelbed een uitkomst. Het bed sluit naadloos aan op het bed van de patiënt en dat is wel zo comfortabel", zegt Janie de Ruiter. Bas van der Raaf heeft er voor kunnen zorgen, dat er twee koppelbedden aangeschaft konden worden.

Blijdschap

Eén koppelbed is bestemd voor de palliatieve afdeling van het Zonnehuis en het andere bed is een mobiel koppelbed dat op andere afdeling in het gebouw aan de Dillenburgsingel ingezet kan worden. Bas van der Raaf zag de ingebruikname met ingetogen blijdschap gebeuren.

Onderzoek

"Wij doen met ons team al elf jaar mee aan de Roparun en halen jaarlijks met het organiseren van diverse acties zo'n 13 duizend euro op, dat wordt gebruikt voor onderzoek naar kanker, maar ook andere projecten krijgen de laatste jaren de mogelijkheid gebruik te maken van het opgehaalde sponsorgeld."

Uitdaging

Voor de Vlaardinger is het elk jaar weer een uitdaging om zijn team, dat bestaat uit 22 deelnemers, in optimale conditie aan de start te krijgen voor deze estafette vanuit Parijs naar Rotterdam. "Veel verloop in onze ploeg hebben wij niet. Het doel werkt zo motiverend, dat iedereen elk jaar graag weer mee wil doen, maar wij moeten wel zorgen dat het sponsorgeld binnenkomt", aldus Bas van der Raaf. Daarvoor organiseren zij een sponsorloop in de Broekpolder, een collecte en een sponsordiner op het Rotterdamse Albeda College.

Meer berichten