"Wij leren een klant eerst kennen voordat we advies geven en aan de slag gaan. Dat vind ik belangrijk. We zeggen niet voor niets: Wij geven haar net iets meer! En hem trouwens ook." (Foto: Britt Planken)
"Wij leren een klant eerst kennen voordat we advies geven en aan de slag gaan. Dat vind ik belangrijk. We zeggen niet voor niets: Wij geven haar net iets meer! En hem trouwens ook." (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Groot geworden in de kapsalon

Marlies Warnaar - Van der Kroon groeide letterlijk op binnen de muren van Kapsalon Arachne in Vlaardinger-Ambacht. Er stond dan ook niemand verbaasd te kijken toen het kleine eigenwijze meisje het knippen van haar poppen en broertje verruilde voor het echte werk. In 2015 nam ze de zaak volledig over en besloot ze vijf jaar uit te trekken om te evolueren naar 'het nieuwe Arachne'. Inmiddels durft ze met trots te stellen dat het binnen die tijd is gelukt!

door Britt Planken

VLAARDINGEN - "Mijn moeder Nely werkte bij Arachne, toen ze op haar 24e de zaak kon overnemen. Hoogzwanger van mij behaalde ze haar vestigingspapieren en mijn vader behaalde voor haar zijn middenstandsdiploma. Arachne zat toen nog in een woonhuis aan de Kethelweg, met boven het woongedeelte en beneden onze keuken, badkamer en de kapsalon. Vanuit mijn box in de salon keek ik toe hoe de kapsters bezig waren met knippen, kleuren en watergolven. Dat wilde ik ook! Mijn pop Bella was mijn eerste klant. Als haar ogen verroest waren door het water en er alleen nog maar stekeltjes op haar hoofd zaten, kreeg ik weer een nieuwe Bella. Op de kappersschool wilde ik álles leren. Je had toen nog aparte certificaten voor het knippen van dames en heren. Ik haalde ze allebei. Daarna deed ik eerst ervaring op in drie andere salons, maar ik mistte de sfeer van Arachne. Op mijn 18e vroeg ik daarom of ik bij mijn moeder mocht werken. Vanaf toen waren we dag en nacht samen. We hebben veel ruzie gemaakt, maar ook heel veel gelachen. Ik had toen al andere ideeën en vond bijvoorbeeld dat we ook heren moesten knippen. Sommige dames voelden zich opgelaten om met rollers in hun haar naast een man te zitten, maar we werden toch een dames- én herenkapsalon."

Winkeltje van Stien
"25 Jaar geleden kocht mijn moeder het pand van het Winkeltje van Stien van Vliet in de Voorstraat en verhuisde de kapsalon. Stien vond het fantastisch dat haar eigen kapper nu in haar voormalige winkelpand zat! In de periode die volgde, werd ik twee keer moeder, mede-eigenaar van Arachne en gaf ik trainingen over knippen en kleuren in andere salons. Mijn moeder had altijd gezegd dat ze op haar 60e met pensioen wilde en juist toen dat moment bijna was aangebroken, kreeg ik klachten. Vermoeidheid, concentratieproblemen en pijn in mijn gewrichten. Ik deed steeds meer stapjes terug en bleek uiteindelijk de ziekte van Lyme te hebben. Hoe naar ook, het kwam ergens wel goed uit. Mijn moeder was er namelijk nog helemaal niet aan toe om te stoppen en nam mijn taken waar. Ik werkte zelf halve dagen met een infuus in mijn arm en dacht echt dat ik de winkel nooit meer zou kunnen overnemen. Uiteindelijk heb ik het vertrouwen in mijn lichaam teruggekregen en door een speciaal dieet heb ik veel minder last van mijn spieren!"

Hartstikke trots
"In 2015 heb ik Arachne overgekocht en vanaf dat moment heb ik alles aangepakt. De winkel verbouwd, een coach ingehuurd en iedereen overladen met cursussen om de kennis over ons vak en mensen te vergroten. We hebben vooral veel geleerd over de mogelijkheden om de kwaliteit van het haar te behouden en verbeteren. De gezondheid van het haar is bij ons echt het uitgangspunt en als we die niet kunnen waarborgen, doen we het niet. We zijn er voor voor de hele familie, maar ik wilde ons graag specialiseren. Zelf heb ik psoriasis en als kapper schaamde ik me enorm voor de schilfers op mijn kleding. Ik heb lang gezocht naar een goede behandelmethode en toen ik die vond, besloten we dat haar- en hoofdhuidproblemen een hele mooie specialisatie is. Wij weten uit ervaring dat je niet te makkelijk moet denken over klachten als dunner wordend haar; het kan enorme impact hebben op het zelfvertrouwen. Iemand met vet haar kan zich bijvoorbeeld altijd vies voelen. Het voelt ontzettend fijn om die mensen te helpen, ze zijn zo blij als een klacht na jaren onder controle is! Daarnaast zijn we gespecialiseerd in krullen knippen, dankzij onze eigen krullenbol Ingrid. We sloegen zelf echt stijl achterover van verbazing wat er met speciale technieken en producten mogelijk is! Alles wat ik graag wilde, is binnen vijf jaar gelukt. We zijn een hecht team; Ingrid werkt al 32 jaar bij Arachne, Nanda 25 jaar, Marja 20 jaar en Esther 16 jaar. Melanie is de jongste van het stel. Ook Dorothée hoort bij ons; zij geeft in de ruimte boven de salon massages. En mijn vader doet nog altijd de boekhouding. Ik ben ontzettend trots op mijn team en dankbaar dat ze mij deze vijf jaar hebben vertrouwd!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden