Nelie Meininger is een kattenmens, die fascinatie brengt zij over op haar cursisten, wat een prachtig portret kan opleveren. Foto: Peter Spek
Nelie Meininger is een kattenmens, die fascinatie brengt zij over op haar cursisten, wat een prachtig portret kan opleveren. Foto: Peter Spek (Foto: )

Portret schilderen van je geliefde kat

Het portret is levensecht en heel realistisch en bijna niet van een foto te onderscheiden en binnen een vier uur durende workshop gemaakt. De Vlaardingse kunstenares Nelie Meininger maakt die levensechte portretten van voornamelijk katten, met een techniek, die zij niet wil verklappen, maar wel laten uitvoeren door deelnemers aan haar twee geplande workshops in de komende weken.

door Peter Spek

VLAARDINGEN Een afbeelding maken van je kat op een canvasdoek van 40x40 centimeter, die er levensecht uitziet, het kan bij Nelie Meininger. "Ik beheers heel veel technieken op het gebied van schilderen en dit is daar één combinatie van en dat probeer ik de cursisten op een dag bij te brengen", zegt de Vlaardingse. Nelie Meininger is al van jongs af gefascineerd door katten.

Kattenmens

"Eigenlijk al vanaf mijn derde jaar. Ik ben een echt kattenmens. Ik vind de diertjes mooi, geruisloos, schoon, bewegen ook gracieus maar vooral die snoetjes vind ik zo leuk om te zien, daarom dat ik een techniek heb ontwikkeld om kattenliefhebbers een afbeelding te laten maken van hun geliefde huisdier en daar is veel belangstelling voor." Nelie Meininger doet dat al enkele jaren in het kattencafé in Rotterdam. "Maar ik vind het nu tijd worden om mijn stadgenoten hiermee kennis te laten maken en daarom organiseer ik in Kade40 twee workshops." Een klein beetje ervaring met schilderen maakt het werken wel gemakkelijk, maar is niet perse noodzakelijk. "Ik neem de deelnemers aan de hand mee bij het maken van het geliefde portret van hun kat en het resultaat met mijn techniek is heel erg mooi." Nelie Meininger moet wel erkennen, dat het schilderen van dieren geen gemakkelijke techniek is. "Daarom schilder ik alleen de kop van kat, maar die ziet er dan ook bij het eindresultaat levensecht uit met sprekende ogen en een prachtige vacht in de kleuren van de kat."

Muurschilderingen

Om tot een goed resultaat te komen vraagt Nelie Meininger om een goed lijkende foto van de kat vooraf op te sturen, zodat de juiste kleuren verf kunnen worden aangeschaft. "Het resultaat zal de deelnemers verrassen, dat weet ik zeker", voegt de Vlaardingse er aan toe, die in Vlaardingen al bekendheid geniet door haar muurschilderingen in de Vettenoordse polder en haar schilderwerk op muren bij bedrijven in deze regio. Nelie Meininger heeft de kunstacademie gevolgd en zich daarna in binnen- en buitenland in diverse schilder technieken verdiept en eigen gemaakt. "Mijn specialiteit is om al die schilder technieken bij elkaar te brengen en daar één uitvoering aan te geven, dat geeft een heel bijzonder effect op het uiteindelijke resultaat is mijn ervaring." De workshops worden gegeven op de zaterdag 15 februari en 14 maart in Kade40 aan de Westhavenkade. Voor meer informatie en/of aanmelden, neem je contact op met Nelie Meininger, via mail: info@studio-fatamorgana.nl of telefoon 4353660/06-38278274.

Meer berichten