Vrijwilliger Anuschka Aryan: "Ik heb door de Buurtlunch een hoop nieuwe mensen leren kennen!" (Foto: Britt Planken)
Vrijwilliger Anuschka Aryan: "Ik heb door de Buurtlunch een hoop nieuwe mensen leren kennen!" (Foto: Britt Planken)

Gezellige lunch schept band in de VOP-wijk

Eén keer per maand zijn alle bewoners van de Vettenoordsepolder (VOP) uitgenodigd voor een gratis Buurtlunch. Een initiatief dat verbinding met elkaar én binding met de buurt stimuleert. "Het betekent heel veel voor de wijk, mensen kijken er echt naar uit!", zegt Monique van Dijk.

VLAARDINGEN - Na een leefbaarheidsplatform zochten buurtbewoners naar mogelijkheden voor de VOP-wijk. Er werd een werkgroep Communicatie opgericht en daaruit ontsproot het idee voor de Buurtlunch.

"Wij vinden dat elke buurt dit nodig heeft omdat mensen steeds meer op zichzelf zijn. We weten soms niet eens wie er vier deuren verderop woont. Bij de lunch leer je nieuwe mensen kennen. Gezamenlijk kunnen we meer voor elkaar betekenen en meer sociale controle bewerkstelligen", zegt John Huf, lid van de werkgroep.

Vijf talen

Buurtbewoners reageren positief op het concept. "Je ziet dat kinderen heel snel met elkaar spelen, maar ook dat er gezellig en ontspannen gekletst wordt", zegt Sander Nagel.

De lunch is geheel gratis en vindt op wisselende locaties plaats. Door een uitnodiging in vijf talen bij omwonenden door de bus te doen, probeert de organisatie steeds meer mensen te bereiken. Buiten hangt een groot spandoek: 'Welkom in de leukste wijk van Vlaardingen! Het is VOPtastisch hier!'

Catering- en maaltijdenbedrijf A La Remco verzorgt het eten. Het bereiden van 150 broodjes houdt eigenaar Remco Hokke en zijn sidekick Cindy Chan tot in de late uurtjes bezig, maar dat nemen zij voor lief.

Beetje pittig

Remco: "Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. De lunch draagt bij aan een positieve blik. Mensen moeten weer op straat met elkaar in contact komen zonder dat ze echt iets van elkaar moeten."

De maaltijd valt bij jong en oud in de smaak. "Heel lekker, een beetje pittig", zegt Swen (7) over zijn broodje Mexicaanse kip. Hij vindt de buurtlunch enorm gezellig: "Want dan maak ik weer nieuwe vrienden!"

Clown Wouter en de altijd aanwezige Kidsclub De Dolle Olifant vermaken de kinderen. Monique van Dijk, begeleider bij de Kidsclub, woont sinds vier jaar in de VOP. "Na de eerste buurtlunch kwamen er al meer praatjes op gang. Je krijgt er saamhorigheid door", stelt zij.

Facebook

Dat vindt ook Maria (11): "Je kunt beter met mensen omgaan en als je iemand nodig hebt, weet je naar wie je kunt gaan."

Inmiddels is de laatste woensdag van februari al gereserveerd voor een vijfde Buurtlunch. Via de Facebookgroep VOP-wijk Vlaardingen blijf je op de hoogte van alle activiteiten.

De aanwezige buurtbewoners kijken terug op een geslaagde middag: "Het was weer gezellig en alles was weer top verzorgd!", zegt Meta Kreunings – Geurts.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden