Al lang voor het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland bereidde Vlaardingen zich voor op eventuele luchtaanvallen.
Al lang voor het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland bereidde Vlaardingen zich voor op eventuele luchtaanvallen. (Foto: Archief Jan Anderson)

Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog volgens J. Anderson

"Als lid van het Comité Bevrijdingsfeest 2020 heb ik, Jan Anderson, met de redactie van Groot Vlaardingen afgesproken tot en met augustus 2020 iedere week een foto met bijschrift te publiceren om zodoende de kennis te verrijken of deze op te frissen."

Door Jan Anderson

"In het onderzoek met Hjalmar Teunissen het afgelopen jaar (voor het boek De donkere jaren van Vlaardingen, deel 3) bleek dat Vlaardingen niet een gewone stad in Nederland was. De visserij werd al in 1939 teruggebracht tot een derde, waardoor veel vissers, kuipers, boetsters en andere aan de visserij gelieerde bedrijven het personeel moesten ontslaan. Bedrijven zoals de kunstmestfabriek kreeg zijn fosfaat uit het buitenland en de Sunlightfabriek was voor de productie van zeep afhankelijk van overzeese leveranciers. Daarnaast was het Havenbedrijf Vlaardingen-Oost ook gedupeerd. De overslag van erts en kolen kwam onder druk.

Anders dan zustersteden

Op meer dan twintig fronten was Vlaardingen anders dan de zustersteden. Het aantal doden gedurende de vijf oorlogsjaren en zij die omkwamen bij de politionele acties bedroeg 424 op een bevolking van 41.516. Dat is dus tien procent! Het aantal inwoners in 1940 bedroeg in Vlaardingen 31.037 en die van Vlaardinger-Ambacht 6.691. Dit nog zonder de vierduizend Rotterdammers die in de Babberspolder de noodwoningen gingen bevolken."

Foto: Oefening van Vereniging Luchtbeschermingsdienst Vlaardingen
"De Tweede Wereldoorlog is niet uit de lucht komen vallen. Jaren ervoor (vanaf 1933) ervoer de regering kans voor een oorlog, maar Nederland zou net als in 1941 wel buiten de oorlog blijven. De regering stimuleerde plaatselijke verenigingen de luchtbescherming te oefenen. Ook het dorp Vlaardinger-Ambacht had zo'n club die op bepaalde avonden oefeningen deed waarbij geen verlichting mocht worden gezien. Dit werd door onder andere de veldwachter van Vlaardinger-Ambacht gecontroleerd. De foto toont leden van de vereniging bij een oefening ver voor 1940 met gasmaskers op bij hun fietsen en motoren, bij de muur van de Nieuwe Matex op de Vishalweg, naast het oefenterrein bij HVO."

In 2020 is het 75 jaar geleden dat een groot deel van Nederland, waaronder Vlaardingen, werd bevrijd. In dit kader zullen diverse activiteiten in onze stad plaatsvinden. Blijf op de hoogte via de de Facebookpagina "4&5 mei Vlaardingen" of
www.sngv.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden