Mari van der Giessen naast een kunstwerk in zijn tuin, een uil gemaakt uit een boomstam van een boom die geen levensvatbaarheid meer had, maar op deze manier een tweede leven kreeg. Foto: Peter Spek
Mari van der Giessen naast een kunstwerk in zijn tuin, een uil gemaakt uit een boomstam van een boom die geen levensvatbaarheid meer had, maar op deze manier een tweede leven kreeg. Foto: Peter Spek (Foto: )

Met frisse blik kijken naar de natuur

Hij begon op vijftienjarige leeftijd als jongste bediende op de drukkerij van Unilever en werkte zich op tot grafisch specialist en veranderde niet meer van baan. Vlaardinger Mari van der Giessen bleef het bedrijf 41 jaar trouw en mocht op zijn 56 verjaardag van de multinational met pensioen. Hij bleef het grafische vak daarna trouw met het ontwerpen van logo's, banieren, boekjes en tekeningen. Kreeg ook meer tijd voor vrijwilligerswerk onder andere voor Natuurmonumenten met het werken aan de Vlietlanden, zingen en begeleiden op gitaar in een shantykoor, spotten van vogels, maar verder veel tijd steken in het maken van vooral vogels uit boomstammen.

door Peter Spek

Vlaardingen - De liefde voor de natuur zat er bij Mari van der Giessen al vroeg in. "Ik weet niet anders, dan dat ik als klein jongetje al struinde door de net aangelegde Broekpolder en dat is misschien het moment geweest om altijd met een frisse blik naar de natuur te kijken. Dat doe ik nu nog met mijn werkzaamheden als vrijwilliger voor Natuurmomenten.

Onderhoud

Elke woensdag, weer of geen weer, ben ik te vinden in de Vlietlanden, het gebied tussen Vlaardingen en Midden-Delfland. Samen met de boswachter onderhoud ik met nog zo'n tien mannen het gebied, dat zo'n 91 hectaren groot is en uniek is in zijn soort", doceert Mari van der Giessen. Soms ook heeft de sympathieke Vlaardinger behoefte zich even terug te trekken van het drukke dagelijkse leven. "Dan ga ik alleen op pad en vaak in de Vlietlanden. Even helemaal alleen met de natuur zijn, dat is een gelukzalig gevoel en dan kan ik genieten van de vogels die om mij heen vliegen." Verder werkt Mari van der Giessen in de Vlietlanden aan het hooien van het gras, het knotten van de bomen en het beschermen van de eieren van de vele weidevogels in het gebied tegen de vos, daarvoor zetten wij een groot gebied af zodat de vogels een onbezorgde broedtijd hebben."

Hergebruik

Maar als Mari van der Giessen bij zijn trektocht door de Vlietlanden een mooi stuk hout tegenkomt, dan neemt hij dat mee naar huis. "Dan snij en hak ik daar een vogel uit en zie ik dat als een soort hergebruik van het materiaal." En in zijn huis in de Westwijk staan binnen en buiten juweeltjes. "Ik ben een echte autodidact, ik heb mij zelf alles aangeleerd door goed te kijken, veel te lezen en te luisteren, zo ook met mijn werk in de grafische sector.

Ervaring

"Bij Unilever heb ik daar veel ervaring opgedaan. Ik kreeg de smaak te pakken, toen ik in 1973 een wedstrijd won voor het maken van een logo. Ik heb ook het logo gemaakt voor het Lickebaertgebied, dat nu voor een groot deel wordt ingenomen door de aanleg van de Blankenburgverbinding.

Uitkijkpost

Dat logo, neergezet voor het toenmalige restaurant het Oeverbos zag ik nog niet zo lang geleden bijna verdwijnen in de afvalcontainer. Ik ben daarvoor direct naar een medewerker gegaan van de aannemer daar en het uiteindelijk voor elkaar gekregen, dat het logo en de standaard nu een plaatsje hebben gekregen op de nieuwe uitkijkpost bij de Blankenburgtunnel." Zijn grafisch inzicht bezorgde hem een nieuwe hobby, zingen in het shantykoor Vlaardingen. "Ik kreeg opdracht een logo te maken voor het koor, kwam op een repetitie en ben er niet meer weggegaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden