Annemiek Jetten zag geen uitweg meer in de politieke chaos in Vlaardingen en vertrok vroegtijdig. Foto: Ada Onderdelinden
Annemiek Jetten zag geen uitweg meer in de politieke chaos in Vlaardingen en vertrok vroegtijdig. Foto: Ada Onderdelinden (Foto: )

Een persoonlijk en politiek drama

Vorige week prijkte burgemeester Annemiek Jetten nog pontificaal en enthousiast op onze voorpagina van de krant, tijdens het steken van de laatste steek op het Tapijt van Vlaardingen. Een dag later riep zij alle fractievoorzitters bijeen om mede te delen, dat zij per direct haar ambt als burgemeester van Vlaardingen neerlegt.

door Peter Spek

VLAARDINGENEen persoonlijk en politiek drama. Dat mag het plotseling opstappen van burgemeester Annemiek Jetten genoemd worden en het maakt de politieke chaos in de haringstad compleet. De druk van de negatieve berichtgeving over een aantal, vooral politieke zaken, is Annemiek Jetten teveel geworden en zij nam zelf het besluit om op te stappen. Of dat ook de echte reden is, is voorlopig nog even gissen. Ingewijden spreken dat de wethouders onvoldoende vertrouwen hadden in het bestuurlijk draagvlak en zich stoorden aan de rechtlijnigheid van Annemiek Jetten in haar functioneren als burgemeester.

Dieptepunten
Zelf liet zij weten in een officiële verklaring. "Het huidige politieke klimaat in Vlaardingen vraagt om een bestuursstijl die niet volledig aansluit bij mijn kwaliteiten als burgemeester. Voor de toekomst is het beter dat een burgemeester met een andere bestuursstijl hier leiding aan gaat geven." De dieptepunten in de Vlaardingse politiek regen zich aaneen in de afgelopen twee jaar, dat begon bij het aftreden van wethouder Arnout Hoekstra. Daarna was nog het vertrek van twee raadsleden uit ONS.Vlaardingen, de SP verloor haar gemeenteraadsleden en zij gingen verder als Fractie Kerkhof.

Vernietigend rapport
Tevens ontsloeg de gemeenteraad wethouder Frans Hoogendijk en Salih Akca stapte uit Beter voor Vlaardingen en ging als Fractie Acka als veertiende partij verder in de gemeenteraad. En dan is er nog het vernietigende rapport van Gerrit van Hofwegen, de tijdelijk gemeentesecretaris, over het disfunctioneren van het gemeentelijk apparaat. Ook waren er dreigementen aan het adres van Annemiek Jetten, mede gevoed door het feit, dat zij vorig jaar de vreugdevuren verbood. Dat raakte de burgemeester flink.

Zwaargewicht
Het vertrek van Annemiek Jetten riep veel reacties op in Vlaardingen, positieve en negatieve. De fractie van CU/SGP wil graag een uitleg van het college hebben over de gang van zaken rond het vertrek van de burgemeester en heeft daarover vragen gesteld. Deze week nog zal de commissaris van de Koning, Jaap Smit, een waarnemer voordragen, een politieke zwaargewicht, om Vlaardingen weer bestuurbaar te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden