Absolutely Floyd brengt zelfs de lichtshows van Pink Floyd.
Absolutely Floyd brengt zelfs de lichtshows van Pink Floyd.

Tributeband in Stadsgehoorzaal: Absoluut Pink Floyd!

De band wordt wel het best bewaarde geheim van Vlaardingen genoemd. Absolutely Floyd. Een nationaal en internationaal veelgevraagde band, een van de beste tributebands van Pink Floyd namelijk. Maar nooit opgetreden op het Zomerterras, toch het meest veelzijdige en gevarieerde muziek- en theaterfestijn van de wijde Rotterdamse regio.

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN – ,,Ach, daar is een simpele verklaring voor,'' zegt gitarist en oprichter Peter Bénard. ,,Wij staan met elf muzikanten op het podium en we nemen nogal wat techniek mee en een professionele lichtshow. Op het Zomerterras is het nodig dat de bands en theatergroepen elkaar snel afwisselen. Dat is bij ons moeilijk hoewel niet onmogelijk. Als afsluitende band met wat meer opbouwtijd zou het best te doen zijn.''

De Stadsgehoorzaal heeft dat best bewaarde geheim van Vlaardingen wel onthuld, een paar keer zelfs, maar dat weet het alleen in Pink Floyd geïnteresseerde publiek. Aanstaande zaterdagavond staat Absolutely Floyd er opnieuw op de planken. Op initiatief van de Stadsgehoorzaal worden er enkele tientallen vrijkaarten uitgedeeld aan Vlaardingers die zich een dergelijk theaterbezoek financieel niet kunnen veroorloven. ,,Wij werken graag mee om mensen die het moeilijk hebben een mooi optreden te bezorgen, "zegt Peter Bénard. Voor onszelf ook beter. We kijken liever niet tegen lege stoelen aan.''

Speciaal verzoek

Eerder dit jaar had Absolutely Floyd wel een volle bak. Dat was op zaterdag 16 februari in Theater aan de Schie. Maar dat was wel een bijzonder concert, op speciaal verzoek van de gezamenlijke Lions Clubs in Schiedam. De twee serviceclubs hadden een aansprekende manier bedacht om geld in te zamelen voor Stichting Net Niet Genoeg. De opbrengst van het benefietconcert werd besteed aan kleding voor kinderen die in gezinnen onder de armoedegrens leven en de Lions zorgden wel dat ze voldoende toeschouwers optrommelden om er een succes van te maken. Dat werd het. Absolutely Floyd trad belangeloos op en de opbrengst was 5400 euro voor Net Niet Genoeg.

,,Just a world that we all must share. It's not enough just to stand and stare.'' Het is een tekst uit 'On the turning away' van Pink Floyd, in 1987 geschreven door David Gilmour en Anthony Moore. Gewoon een wereld die we allemaal moeten delen. Het is niet genoeg alleen maar te staan ??en te staren. De ter beschikking gestelde vrijkaartjes voor de Voedselbank zijn er een voorbeeld van.

Absolutely Floyd repeteert om de veertien dagen in Vlaardingen. Oprichter Peter Bénard is geboren Vlaardinger. Hij groeide op met hardrock (Uriah Heep) en vond Pink Floyd te psychedelisch, maar na het vertrek van Syd Barrett (1946-2006) vond hij dat Roger Waters en David Gilmour de band symfonischer en zeer experimenteel maakten. Peter, die op zijn zestiende gitaar had leren spelen, was een tijd lid van de Vlaardingse coverband 2Big4Words (die nog steeds bestaat met Jan Klapwijk als uitstekende zanger), maar toen hij om privéredenen besloot met de intensieve concerten te stoppen, had hij wel het idee: ,,Als ik weer eens ga optreden, moet het een tributeband voor Pink Floyd zijn.'' Maar omdat niemand het initiatief nam, deed hij het in 2007 zelf.

Tribute

Peter legt het verschil uit tussen een coverband en een tributeband. Een coverband speelt nummers na van wereldbekende groepen, maar geeft er een eigen accentje aan. Een tributeband brengt, in tegenstelling tot een coverband, letterlijk een tribuut aan het origineel door de songs zo goed mogelijk te laten lijken op het origineel. ,,En dat is wat wij doen,'' zegt Peter Bénard. Tegenwoordig telt de groep buiten hemzelf uit tien leden: Peter Poell (leadvocals), Christiaan Klok (saxofoon), Michael Henninger (drums), Henk Baetsen (keyboards en vocals), Wil Verhulst (keyboards), Marc Soeters (basgitaar), Marnix Kuipers (gitaar en vocals) en de backingzangeressen Marthe Athumani, Krystle Sarijoen en Ellen de Keyzer. Absolutely Floyd neemt het publiek niet alleen mee naar het authentieke oeuvre van Pink Floyd, maar zorgt ook voor vergelijkbare videobeelden en lichtshows. Pink Floyd was daarin zeer vooruitstrevend. ,,In combinatie met de vernuftige arrangementen en de maatschappijkritische en poëtische teksten was Pink Floyd a way of life,'' zegt Peter Bénard. ,,Dat is het nog steeds.''

Voor de Nederlandse markt ligt het management van Absolutely Floyd bij Events, Party's, Supporting (EPS) van Peter den Haan uit Zierikzee. ,,Hij loopt zich voor ons uit de sloffen,'' zegt Peter Bénard. EPS heeft (ook internationaal) uitstekende contacten en haalde onder andere The Animals en de oudste broers van The Osmond Brothers terug naar Nederland. Voor de Belgische markt behartigt Kras Artists uit Deinze de bandbelangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden