Onder het toeziend oog van ridder Kees, steekt burgemeester Annemiek Jetten de laatste steek op het eerste deel van het Tapijt van Vlaardingen.
Onder het toeziend oog van ridder Kees, steekt burgemeester Annemiek Jetten de laatste steek op het eerste deel van het Tapijt van Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)

Geschiedenis zichtbaar op tapijt

Burgemeester Annemiek Jetten had net met veel precisie de laatste steek gestoken in het zes meter lange Tapijt van Vlaardingen, waarop de Slag bij Vlaardingen wordt uitgebeeld, of zij kreeg alweer de opdracht de eerste steek te zetten in het volgende tapijt, dat de Vlaardingse geschiedenis moet weergeven vanaf de steentijd tot heden en totaal de geplande 30 meter compleet moet maken.

door Peter Spek

VLAARDINGEN – Maar de meeste aandacht ging natuurlijk uit naar het inmiddels voltooide eerste deel van het Tapijt van Vlaardingen, dat er prachtig uitzag en met zorg door veertig Vlaardingse borduursters in de afgelopen twee jaar was gestoken. Wekelijks, verdeeld over vier dagdelen, kwamen de borduursters bijeen om het Tapijt van Vlaardingen, naar een idee van de bekende Nederlandse illustrator John Radou, vorm te geven. "En dat is een heel karwei geweest", laat burgemeester Annemiek Jetten weten. "Maar belangrijker, de borduursters hebben op een zinvolle manier invulling gegeven aan hun vrije tijd, en meteen, na dit sociale aspect, ook de geschiedenis van Vlaardingen zichtbaar gemaakt." John Radou moest wel erkennen, dat hij naar eigen inzicht vorm heeft gegeven aan het tapijt. "Uit die tijd van de Slag bij Vlaardingen is er geen beeldmateriaal, dus ik heb mijn fantasie de vrije loop gelaten en op mijn manier invulling gegeven aan de geschiedenis.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden