De panden op de historische Markt worden tijdens de kerstmarkt feeëriek aangelicht. Foto: Sander Schenkel
De panden op de historische Markt worden tijdens de kerstmarkt feeëriek aangelicht. Foto: Sander Schenkel (Foto: Sander Schenkel)

Volop kerstsfeer in het centrum

Kerst wordt weer uitbundig gevierd in Vlaardingen. "Twee dagen lang staat de binnenstad op 13 en 14 december op z'n kop. Ook de Korte Hoogstraat doet na de herinrichting mee. Alles in heerlijke kerststemming en uitbundig versierd", zegt organisator Annique Camphens.

door Peter Spek

VLAARDINGEN – Het is inmiddels de 24ste editie van de kerstmarkt in Vlaardingen. "Beleving staat centraal bij Kerst in Vlaardingen. In en rond de Grote Kerk en in de Fransenstraat worden allerlei activiteiten georganiseerd, maar ook in de rest van de binnenstad kom je op verrassende plekken muziek, straattheater en gastheren/vrouwen in traditionele Charles Dickens kleding tegen", blikt Annique Camphens alvast vooruit. In de Fransenstraat komen houten Kersthuisjes te staan, op de Markt staat een traditionele Kerstmarkt en in de kerk komt een betoverende Kerstbrocante. "Van lief, stoer en oud tot vintage, chic en stout. Van boudoir tot industrieel. Deze sfeervolle brocante markt wordt voor de tweede keer georganiseerd."

Kerk
De binnenkant van de kerk zal een prachtig decor vormen voor de kerstvoorbereidingen van de bezoekers. "Met een robuuste kaarsenstandaard, nostalgische winterprenten en antieke kerstdecoraties wordt kerst weer pure romantiek. Je treft er sieraden, zilver, glaswerk, verlichting, meubels, kleding, oud kant en oogverblindende serviezen en bestekken voor sfeervol gedekte tafels tijdens de kerstdiners. Maar ook vintage, design, toffe plastics, schilderijen, oud speelgoed en de meest opmerkelijke curiositeiten. Het zijn vaak ware stylisten die hun stand met veel liefde en gevoel voor detail inrichten en daarmee een glimlach op ieders gezicht toveren", zegt Annique Camphens. Er zijn ook enkele ambachten, waaronder een workshop voor kinderen waar ze klompjes kunnen beschilderen.

Winkeliers
"Ieder jaar doen er weer vaste winkeliers mee, maar toch is zo'n zeventig procent van de aanbieders nieuw. Dit jaar opvallend veel Vlaardingse ondernemers. Als wij afgaan op vorige edities, mogen wij rond de 20 duizend bezoekers verwachten in het weekend." Annique Camphens laat nog weten, dat alle historische panden rond de Grote Kerk worden feeëriek aangelicht en burgemeester Annemiek Jetten steekt op vrijdagavond traditiegetrouw de grootste kerstboom van Vlaardingen aan. Overdag op de kerstmarkt is er voor ieder wat wils.

Winter Wonderslee
Op beide dagen is de Sneeuwkoningin en de Winter Wonderslee aanwezig, op zaterdag worden gratis foto's gemaakt met een winters decor in de Grote Kerk en zijn er optredens van dansstudio Demi Point. Het podium op de Markt staat bol van de muzikale hoogstandjes; zo komt onder andere het bekende Vlaardingse Chosen Gospel Choir. De toren van de Grote Kerk kan beklommen worden en er zijn attracties als een curlingbaan, zweefmolen en live Kerstmuziek. "Beide dagen worden afgesloten met een groot Kerstfeest bij Grand Café Alba's aan de Westhavenkade vanaf tien uur", besluit Annique Camphens.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden