Voor Chiara van der Linden is het duidelijk dat bij opvoeden ook goede voeding hoort, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Foto: Peter Spek
Voor Chiara van der Linden is het duidelijk dat bij opvoeden ook goede voeding hoort, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Foto: Peter Spek (Foto: )

Opvoeden is een grote ontdekkingsreis

Zij is pas 27 jaar maar draagt al een brok levenservaring mee. De Vlaardingse Chiara van der Linden trekt zich vooral de problemen aan van jonge kinderen in deze hectische maatschappij, maar heeft ook oog voor het leed van kinderen in landen als Haïti. Daar vertrok zij een paar jaar geleden heen, na een tip van een docent. Binnen twee weken had zij de beslissing genomen, ik ga die kinderen daar, levend in vaak erbarmelijke omstandigheden, helpen. Op 14 december opent Chiara van der Linden haar kinderpraktijk Bimbi in de 2e van Leyden Gaelstraat 148 in het bijzijn van wethouder Jakey Silos, om kinderen die niet lekker in hun vel zitten toch een stevig basis te geven voor de toekomst.

door Peter Spek

Chiara van der Linden wilde na enkele jaren hard werken in een horecagelegenheid in Vlaardingen wat anders. Een avontuur in het buitenland trok mij wel aan. "En of het zo moest zijn, kreeg ik een tip van een docent over een project in Haïti", begint de spontane Chiara van der Linden haar verhaal. "Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Ik pakte mijn koffer en vertrok binnen twee weken naar Haïti. Het leek een impulsieve beslissing, maar het veranderde in een klap mijn kijk op de wereld.

Geen drinken

Ik kwam in Haïti terecht in een erg arm deel van het land, waar de kinderen nauwelijks te eten en te drinken hadden en over het gebrek aan onderwijs maar niet te spreken." Chiara van der Linden zag ondervoede en zieke kinderen, schrijnende sterfgevallen, maar ook dierenleed. "Dat deed mij besluiten mij in te zetten voor deze mensen, voor een beter bestaan en een betere toekomst.

Vertrouwen

Na een halfjaar kwam ik terug in Nederland en zette ik een stichting op om geld en goederen in te zamelen en vertrok weer naar Haïti om onderwijs, sport en voedselvoorzieningen te creëren en dat sloeg aan bij de bevolking. Je moet het vertrouwen winnen van deze mensen en zeker als vrouw nog meer je best doen om dat te bereiken." En het is Chiara van der Linden gelukt deze mensen wat meer geluk in het leven te brengen. "Vooral de voetbalprojecten sloegen aan en via dat enthousiasme kon ik andere projecten opzetten op scholen." De Vlaardingse maakte nog mee, dat kinderen op school lijfstraffen kregen. "Dat heb ik met mijn projecten weten af te leren om op een andere manier om te gaan met kinderen. De zweepjes werden uiteindelijk bij mij ingeleverd." Na een periode van drie maanden Haïti en drie maanden Nederland zocht de Vlaardingse toch meer maatschappelijke zekerheid en een relatie op afstand is ook niet ideaal. "Twee jaar geleden besloot ik, met een koffer vol ervaring opgedaan in Haïti, om een kinderpraktijk op te zetten. "Opvoeden is een grote ontdekkingsreis met valkuilen, hobbels en obstakels, maar ook met geweldige verrassingen, mooie ervaringen en geluksmomenten en daarbij wil ik de kinderen helpen, maar ook de ouders." Op 14 december tussen 10.00 en 13.00 uur opent Chiara van der Linden haar kinderpraktijk Bimbi in Vlaardingen . "Ik wil in mijn nieuwe praktijk kinderen helpen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, gepest worden of moeite hebben met het stellen van doelen, maar ook de ouders, als zij daar open voor staan, daarbij in de opvoeding van hun kind te helpen. Soms is het maar een klein duwtje in de rug om de problemen op te lossen, bijvoorbeeld om te kijken naar het voedingspatroon, want geest en een goede voeding horen bij elkaar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden