Initiatiefnemers van Orange the World.
Initiatiefnemers van Orange the World. (Foto: Frans Assenberg.)

Aandacht voor geweld tegen vrouwen

Een aantal Vlaardingse vrouwen hebben het initiatief genomen aandacht te vragen voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Ook in Vlaardingen komt dit geweldsverschijnsel voor. Met het plaatsen van oranje lichtbundels op belangrijke gebouwen is daarmee een start gemaakt.

door Frans Assenberg

Vlaardingen - Van 25 november tot 10 december kleuren gebouwen oranje, de kleur van de dageraad. Niet alleen in onze regio, maar in het hele land en in meer dan 100 landen als signaal in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Maandagmiddag 25 november werd om 5 uur het oranje licht bij de Grote Kerk ontstoken. Het project kreeg de naam 'Orange the World' en is ook internationaal gestart door de Verenigde Naties. Angeline Waltman is actief in deze actie: "Vandaag is de aftrap en dat wereldwijd. We zijn er heel erg trots op dat in Nederland meer dan 130 gemeenten eraan deelnemen. Zij geven het signaal af dat geweld tegen vrouwen niet kan!" Ze zegt het met meer dan nadruk want het is nogal wat, dit onderwerp. "De kleur oranje is gekozen als de kleur van de dageraad, een nieuw begin. We zijn nieuwsgierig naar de opkomst zoals dat zich nu zal gaan ontwikkelen. In Vlaardingen zijn de vrouwen van de serviceclub Soroptimisten Beneden Maas en de stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen erbij betrokken en ook in Maassluis en Schiedam zijn nu monumenten uitgelicht."

"Ik kan niet zeggen met welk percentage in Vlaardingen vrouwen en meisjes in hun leven met geweld hebben te maken. In Nederland krijgt 45 procent van de vrouwen en meisjes te maken met geweld in welke vorm dan ook zoals intimidatie. En dat gebeurt achter gesloten deuren. Daarom is aandacht ervoor zo belangrijk. Ik heb er geen cijfers voor, ook niet voor Vlaardingen. Het gevoel dat je het onderspit delft is het meest heftige ervan. Want het trekt ook door als ik naar mijzelf kijk. Ik ben in mijn ontwikkeling het meest geraakt door oorlogsgeweld toen het tot mij doordrong dat verkrachting als oorlogswapen in oorlogsgebieden een middel is om samenlevingen te ontwrichten. We kunnen daarover nadenken met elkaar. We hebben vooral mannen nodig omdat mannen elkaar kunnen vertellen dat het niet kan. Mannen kunnen hun zonen opvoeden in de wetenschap: 'dat doe je niet!' In de hele wereldwijde organisatie zijn mannen betrokken. We zijn vanavond begonnen het probleem te benoemen. Meer kan ik op dit moment niet doen. We hopen op een groter wordende actie. Zeker als je het aantal deelnemende gemeente nu ziet ten aanzien van vorig jaar dan moet het gaan groeien. Mensen die meer willen weten kunnen op de site www.soroptimist.nl of www.orangetheworld.nl meer informatie vinden." Volgens Angeline Waltman heeft de aandacht voor het onderwerp te maken met het feit dat 2019 het jaar van de vrouw is en ook de metoobeweging draagt bij aan de groeiende bekendheid van geweld tegen vrouwen en meisjes. "Ik denk dat er op dit gebied een groter wordend bewustzijn is.

Meer berichten