De acteurs van ONI hebben er zin in.
De acteurs van ONI hebben er zin in. (Foto: )

ONI gaat de lucht in met 'Boeing Boeing'

ONI is een graag geziene gast in de Stadsgehoorzaal. Sinds 1963 streeft de Vlaardingse toneelgroep ernaar om jaarlijks minimaal één voorstelling aan de Schiedamseweg 55 te geven. Altijd weer is de zaal goed gevuld en ONI mag zich op zijn website gerust 'de best bezochte toneelgroep van de regio' noemen. En zaterdag gaan de acteurs er weer voor.

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN – 'Boeing Boeing' is vooral onder oudere Nederlanders een bekende klucht. De Franse toneelschrijver Marc Camoletti (1923-2003) schreef het en het werd voor het eerst in Frankrijk uitgevoerd op zaterdag 10 december 1960. Luc Lutz vertaalde het stuk en in 1978 was het op de Nederlandse televisie te zien met Rijk de Gooyer en Manfred de Graaf in de hoofdrollen. De klucht was zo 'chaotisch' dat het vaak geassocieerd is met de voorstellingen van John Lantings Theater van de Lach.

Jon van Eerd zette de vertaling van Luc Lutz om naar een verhaal met hedendaagse grappen en grollen, maar de tijdgeest van de jaren zestig hield hij in stand. Er staan op het podium dus moderne meubels uit die tijd en de acteurs zijn gedateerd gekostumeerd. Peter Bénard is voorzitter van ONI en hij doet de regie van de klucht met assistentie van André van Aperen, die met zijn vrouw Marja tot de harde kern van ONI behoort. Marja is souffleuse, samen met Marry van Wijk.

'Boeing Boeing' wordt in tal van talen over de hele wereld gespeeld. Nog steeds. In Nederland oogstte Jon van Eerd met zijn versie veel succes in het theaterseizoen 2008-2009, met rollen voor onder anderen Lone van Roosendaal en Dominique van Vliet en geproduceerd door Joop van den Ende Musicalproducties. Het is wel grappig dat ONI nu weer met een vliegtuigstuk komt, want de allereerste voorstelling van de in april 1955 opgerichte toneelgroep heette 'Vliegtuig vermist'. Het werd op dinsdag 1 mei 1956 op de planken gezet van het gebouw Liefde & Vrede aan de Gedempte Biersloot in Vlaardingen. Latere voorstellingen van ONI vonden plaats in zaal Muzanda aan de Hyacintstraat (naast De Serre aan de Goudsesingel), tot de toneelgroep het aandurfde naar de Stadsgehoorzaal over te steken.

Een van de grootste uitdagingen was de vertolking van 'A Christmas Carol' van Charles Dickens op vrijdag 19 december 2003. Een spektakelstuk met zeven decors, bijna dertig decorwisselingen en meer dan vijftig spelers voor een volledig uitverkochte zaal. ,,We zijn nog lang niet uitgespeeld,'' vertelt André van Aperen. ,,We hebben zo veel plezier in onze repetities. En elke première is weer een uitdaging. Ook nu weer zo hilarisch. De hoofdrolspeler is een playboy die relaties heeft met drie stewardessen van verschillende vliegmaatschappijen. Hij houdt nauwgezet bij waar ze zich bevinden, zodat hij ze los van elkaar kan ontvangen. Maar dan trekt zijn oude vriend Harrie Vermeulen van de DAF-fabriek bij hem in en loopt alles in het honderd. En toch loopt het goed af.''

ONI telt elf acteurs. De komende voorstelling wordt opgedragen aan Lenie Zonneveld, die eerder dit jaar op 83-jarige leeftijd kwam te overlijden. De Vlaardingse stond mede aan de basis van de vele successen die ONI in 64 jaar heeft geboekt.

Aanvang is zaterdag om 20.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden