Dochter van Theo Buisman viert 5 jarig bestaan van Uniek grafmonumenten. v.l.n.r. Jenny Klaasen, Marianne Buisman en Zefanja Tol.
Dochter van Theo Buisman viert 5 jarig bestaan van Uniek grafmonumenten. v.l.n.r. Jenny Klaasen, Marianne Buisman en Zefanja Tol. (Foto: Peter Spek)

Dochter Buisman zet bedrijf voort

Theo Buisman, was het type ruwe bolster blanke pit. Met zijn garage was hij een begrip in Vlaardingen. Zo iemand die regelmatig een rekening weg knipoogt om niet alleen het autootje, maar vooral de chauffeur op de been te houden.

Vlaardingen - "Aan zijn werkplaats zat een showroom vast, die hij verpachtte waarna er grafmonumenten in stonden. Vaak liep hij er vanuit zijn werkplaats in rond en stond klanten te woord. Inderdaad, gewoon in zijn blauwe overall met smeervlekken. Het gaat er immers om dat je voor mensen klaarstaat wanneer ze in nood zijn, niet of je een stropdas draagt. Spijtig ziet hij dan ook toe vanaf de zijlijn hoe de zaak failliet gaat en de grafmonumenten door de executeur worden opgehaald."

"Van de executeur koopt hij alle in beslag genomen monumenten op en plaatst deze terug in zijn showroom. Eigenhandig belettert hij in zijn werkplaats het natuursteen. Hij werkt hard om alle bestelde stenen alsnog te leveren, maar wordt dan genadeloos ingehaald door het noodlot. In de buurt van zijn geliefde werkplaats, vol met werk dat hij nog graag had willen doen, komt Theo in 2014 volkomen onverwacht te overlijden. Hij was pas 52 jaar."

"In de maanden na zijn overlijden, leren de twee oudste dochters van Theo hun vader van een totaal andere kant kennen. De werkplaats lijkt soms wel een condoleance-centrum; gevuld met klanten die anekdotes te vertellen aan Marianne (31) en Sandra (26). Er wordt gehuild, maar nog vaker erg gelachen om alle herinneringen. In deze periode openbaart zich de overvolle agenda van Theo. De dochters regelen een automonteur die alle werkafspraken alsnog nakomt, maar worden dan geconfronteerd met de nog 21 grafmonumenten, beloofd aan nabestaanden die hier al zo lang op wachten. Marianne en Sandra aarzelen geen moment. Die monumenten komen er!"

In de geest van Theo zetten ze zijn ingeslagen weg voort, maar al snel wordt hun eigen creativiteit aangewakkerd en leggen zij de huidige fundering van Uniek monumenten. Tijdens het ontwerp van het grafmonument van Theo, wordt het de dochters pas echt duidelijk hoeveel een monument kan vertellen. Marianne Buisman: “Ik weet uit ervaring hoe troostend het kan om een dierbare passend te gedenken. Vertel me de herinneringen, de karaktereigenschappen, alle liefhebberijen.Door te werken met verschillende materialen natuursteen, het bewerken ervan, het plaatsen van ornamenten, het toevoegen van bv houtsnippers, kwartsstenen of schelpen tot het lettertype creëren we samen een persoonlijke gedenkplaats die troost biedt."

Na het trieste en noodlottige ongeval kan Marianne eind november vol trots het vijfjarige jubileum vieren van Uniek monumenten. "Het is geen gemakkelijke keus geweest om het alleen verder door te zetten. Ik ben blij dat ik nu sta waar ik sta en inmiddels een mooi, uniek bedrijf heb opgebouwd waaruit ik heel erg veel voldoening kan halen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden