Schaal getiteld De laatste vis.
Schaal getiteld De laatste vis. (Foto: Frans Assenberg.)

Bont gezelschap van mooie voorwerpen

Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de Vlaardingse kunstenares Fijkje Fontijne-Langejan is in Museum Vlaardingen van haar hand een expositie van keramiek. Het is een bont gezelschap van allerlei mooie voorwerpen.

Frans Assenberg

Vlaardingen - Fijkje Fontijne-Langejan heeft binnen het thema keramiek een bijzondere en afwisselende collectie bijeengebracht. Een kleurrijk geheel dat zowel mens als dier centraal stelt. Opvallend zijn de intieme en bijna gezellig aandoende dierenfiguren die door de gekozen vormen en sprekende kleuren gevoelens van sympathie bij de kijker teweegbrengt. Een bijzonder talent van Fijkje dat wellicht mogelijk door de toch hoge leeftijd van de maakster aan het licht treedt dan wel altijd bij haar al aanwezig was.

De liefde voor kunst, het sociale en animale van de gepresenteerde voorwerpen, de techniek en de bekwaamheid van de vervaardiging van aardewerk, porselein en meer, maken dat er een beeld uit oprijst van een kunstenares die weet wat ze wil en doet wat haar creativiteit voortbrengt. Een bijzondere collectie toont Fijkje Fontijne-Langejan, waarvan zij de bezoekers laat genieten.

Topstuk

Topstuk is wel de halve door drie benen gedragen wereldbol. Een verwijzing naar de man met de plank op het schilderij 'De Boerenbruiloft' van Pieter Bruegel? Hoe dan ook, Frijkjes kunstwerk is plat aan de onderkant, maar staat op een spiegel, zodat je kunt zien dat die hol is en fleurig. Bovenop deze fraaie hemisfeer heeft de maakster tussen de sterren een opmerkzame tekst aangebracht: "Hectisch leven verdampt wanneer bezinning overgaat in stilte." Het lijkt een verwijzing naar de niet-religieuze momenten die tijdens de Nacht der Zielen in Kadier en Keer centraal staan. Het geeft aan dat de kunstenares niet zomaar iemand is die kunst schept, maar nadenkt en vindt dat zij niet alleen hier rondloopt. Ook van franje lijkt zij geen voorstander want deze opvallende creatie gaat de wereld door met de titel 'Aadbol op onderstuk' en is niet te koop!

Academie

Fijkje Fontijne genoot haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Na haar examen in 1962 was zij werkzaam als ontwerpster op de tekenkamer van de Vlaardingse vlaggenfabriek Shipmate. Na enkele jaren begon zij zich te verdiepen in naaldtechnieken, glasmozaïek en zeefdrukken.

De laatste jaren maakte Fijkje Fontijne ontwerpen in keramiek en brons. Zij exposeerde met dit werk verspreid door de regio. Naast het menselijk figuur inspireerde haar vooral uilen en andere dieren, deze heeft zij naar het kleimodel in was gevormd en vervolgens in brons laten gieten. Haar schalen en vazen in keramiek zijn meer gebruiksvoorwerpen en hebben vooral betrekking op de zee en zijn vaak meerzijdig te bekijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden