Vlaardinger Ron Meerhof schreef de biografie over Ivo Opstelten. (Foto: Bart van der Linden)
Vlaardinger Ron Meerhof schreef de biografie over Ivo Opstelten. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

'Hij was altijd gericht op het resultaat'

Ruim vier jaar na zijn aftreden uit de politiek, laat Ivo Opstelten weer van zich horen, in de door Vlaardinger Ron Meerhof geschreven biografie 'Opstelten: Een leven in het openbaar bestuur'. Het beschrijft de politieke carrière van bestuurder Opstelten, die zijn loopbaan begon in Vlaardingen.

door Bart van der Linden

VLAARDINGEN - Ivo Opstelten is drie jaar burgemeester van Rotterdam, als op 6 mei 2002 Pim Fortuyn wordt doodgeschoten. Het wordt de roerigste week uit zijn politieke loopbaan. Ron Meerhof werkt op dat moment als correspondent Rotterdam bij de Volkskrant en volgt Opstelten in al zijn doen en laten. Hij is onder de indruk. "Neem de stille tocht op dinsdag, een van de spannendste momenten die week. Ik heb toen goed op hem gelet en was diep onder de indruk. Een echte leider. Hij was de juiste man op de juiste plaats om al de gebeurtenissen die volgden in goede banen te leiden." In hetzelfde jaar als Opstelten burgemeester van Rotterdam wordt, in 1999, begint Meerhof als correspondent. Hij 'trekt op met de burgemeester', maar de band blijft altijd zakelijk. Toen Opstelten benaderd werd om zijn memoires op te schrijven, vroeg de uitgeverij Meerhof om hulp. "Ik werd gebeld, maar had er eerst geen zin in. Dat wordt een taaie klus, dacht ik." Maar Meerhof ging in 2016 toch aan de slag. "Ik heb veertig gesprekken met hem gevoerd en daarnaast zo'n zeventig mensen gesproken." Hij noemt Opstelten een 'aardige man' en een 'stoere vent'. Meerhof maakte hem lang van dichtbij mee en beschrijft in zijn boek, waar hij drie jaar aan werkte, met name de tijd in Rotterdam, waar Opstelten bijna tien jaar burgemeester was.

Vlaardingen

Maar ook zijn tijd in Vlaardingen ontbreekt niet. "In 1970 werd hij de rechterhand van toenmalig burgemeester Jan Heusdens", vertelt Meerhof. "Hij was pas 26 jaar en wist in zijn middelbare schooltijd al dat hij ooit burgemeester wilde worden. Hij werd een functionaris, met politie, brandweer en rampenbestrijding in zijn portefeuille. De luchtkwaliteit was in die jaren in Vlaardingen niet om over naar huis te schrijven. Het milieu kreeg steeds meer aandacht, zeker nadat er in april 1970 bij fosfaatfabriek ENCK een brand uitbrak, en er een gifwolk ontsnapte. Tegelijk veranderde het politieke landschap en eisten de burgers steeds meer inspraak. Opstelten maakte het van dichtbij mee en achteraf gezien heeft die periode in Vlaardingen zeker bijgedragen aan de vorming van hem als burgemeester", zo stelt Meerhof. "Hij kwam terecht in een politieke veenbrand, waarbij ook wethouders sneuvelden." Opstelten was een fanatiek hockeyer. Hij meldde zich aan bij hockeyclub Pollux. Waar het eerste elftal eerst een verbeten strijd tegen degradatie voerde, is dat met aanvoerder Opstelten in het team volstrekt anders. Pollux wordt twee keer kampioen. "Hij was een enorme sfeermaker", aldus Meerhof. "Toen in het veld zag je al zijn kwaliteiten. Hij doorzag de tactiek van zijn tegenstander en kleunde er in als het moest. Hoe die man was op het hockeyveld, was-ie ook in de politiek. Altijd gericht op resultaat. In 1972 wordt hij zelfs voorzitter." Opstelten kende een leuke tijd in Vlaardingen. Meerhof: "Hij heeft het altijd naar z'n zin gehad en veel geleerd." Als hij in 1972 burgemeester van Dalen kan worden, is dat een kans die hij niet onbenut kan laten. Hij wordt dan de jongste burgemeester van Nederland. 

Aanstaande zaterdag 16 november om 14.00 uur, signeert Ivo Opstelten zijn boek bij Plantage Pontier (waar hij vroeger ook vaak kwam), samen met auteur Ron Meerhof. Het boek (De Bezige Bij, 416 pagina's) is te koop voor € 26,99 euro.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden