Willem Borsboom en Marja Tiemens-Idzinga wonen met plezier aan de Maasboulevard, maar wel met zicht op het water. Foto: Peter Spek
Willem Borsboom en Marja Tiemens-Idzinga wonen met plezier aan de Maasboulevard, maar wel met zicht op het water. Foto: Peter Spek (Foto: )

Blik op het water moet blijven

De bewoners van het gebied rond de Maasboulevard willen zicht blijven houden op het water. De schrik en verbazing waren daarom groot bij een deel van deze bewoners, toen op de laatste informatieavond over het nieuwe Unilever-complex ineens een tekening opdook met daarop aangegeven de bouw van vijf appartementen gebouwen, pal voor de bestaande bebouwing aan de Maasboulevard.

door Peter Spek

VLAARDINGEN "Dat was wel even schrikken", zeggen Willem Borsboom en Marja Tiemens-Idzinga in koor. De twee zijn actieve bewoners uit het Rivierzonegebied. "Laat voorop staan, dat de nieuwe eigenaar, de Adrighem-groep en de twee uitvoerende ingenieursbureaus Studio for Nes Realities en Inspire, die uitvoering geven aan het Masterplan van het Unilever-complex, de koninklijke weg hebben bewandeld als het gaat om informatieverstrekking en het aanhoren van de partijen die betrokken zijn bij dit project, waaronder de bewoners", zegt Marja Tiemens-Idzinga. "Wij zijn juist blij dat er leven in de wijk komt en wij als bewoners intensief bij dit project worden betrokken, maar de tekening met de vijf appartementencomplexen viel rauw op ons dak. Er ontstond op die informatieavond daarover veel onrust, terwijl er niet goed uitgelegd werd wat precies de bedoeling was van dit plan. De vraag was ook van wie dit plan afkomstig was, was dat van de plannenmakers van het Unilever-compex of van de gemeente Vlaardingen. Dat werd ons niet duidelijk", aldus Marja Tiemens-Idzinga. "Als bewoners vechten wij al jaren voor een beter uitzicht op de rivier, daarvoor zijn wij hier komen wonen om boten te zien, enkele bomen ontnemen ons dat zicht al gedeeltelijk en nu vrezen wij dat wij tegen flats moeten gaan aankijken", zegt Willem Borsboom. Een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen laat desgevraagd weten. "De grond is geen eigendom van de gemeente, maar particulier bezit. De gemeente heeft van de ontwikkelaars de mogelijkheid gekregen om vanaf het begin als gesprekspartner te dienen. In overleg met de ontwikkelaar is bepaald, dat er binnen dit traject veel participatie wordt toegepast. Er kan hierbij rekening gehouden worden met de wensen van omwonenden, maar dit betekent niet dat een ongewenste ontwikkeling voor een aantal mensen, direct zal leiden tot aanpassing van het plan." Over de vijf appartementencomplexen werd niet meer gerept. De gemeenteraad heeft vorige week donderdag een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht goede afspraken te maken met de ontwikkelaar over het direct betrekken van de omwonenden binnen het traject. Overigens zijn Willem Borsboom en Marja Tiemens-Idzinga blij met hun onderkomen in 't Abeltje aan de Albel Tasmalaan. "Tweemaal per week komen wij hier bij elkaar en worden er diverse activiteiten georganiseerd", zegt Willem Borsboom. "Zo is er een breiclubje en is er met succes een zes weken durende cognitieve fitness cursus gegeven en zijn er voorbereidingen getroffen voor het geven van computerhulp aan de, veelal wat oudere bewoners in deze omgeving."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden