Marlies Ommen(links) en Nens Beerthuis zijn tevreden met het resultaat van het Vlaardings tapijt. Foto: Peter Spek
Marlies Ommen(links) en Nens Beerthuis zijn tevreden met het resultaat van het Vlaardings tapijt. Foto: Peter Spek (Foto: )

Laatste steek op het Vlaardings tapijt

De laatste steek op het Vlaardings tapijt wordt op donderdag 28 november gestoken door burgemeester Annemiek Jetten in de Burgerzaal van het Vlaardingse stadhuis en dan is het tapijt, dat verwijst naar de Slag bij Vlaardingen, af.

door Peter Spek

VLAARDINGENHet tapijt meet zo'n zes meter. De basis is linnen, de borduursteken, in wol, zijn dezelfde als van het tapijt van Bayeux. Tamelijk gruwelijke strijdtonelen, afgehakte hoofden en dergelijke spreken van een niet al te zachtzinnig verleden bij de Slag van Vlaardingen, maar door de Vlaardingse borduursters is er de afgelopen twee jaar hard gewerkt om het tapijt zichtbaar te maken voor het publiek. Marlies Ommen is nauw betrokken bij het tot stand komen van dit tapijt.

Oproep

"Ik zag een oproep in de krant staan voor medewerkers aan dit tapijt. Nu ben ik zelf niet zo'n borduurster, maar er werden ook mensen gevraagd die mee wilden helpen in de organisatie en aangezien ik op het punt stond met vervroegd pensioen te gaan, leek mij dat een zinvolle tijdsinvulling", aldus Marlies Ommen, terwijl de borduurster in haar nabijheid druk aan het werk zijn. "Er kwamen zestig aanmeldingen binnen, om uiteindelijk met zo'n 35 tot 40 borduursters enthousiast aan het werk te gaan en nu al zo'n tweeënhalf jaar lang en dat wekelijks ongeveer 14 uur." Er wordt niet zo maar voor hand geborduurd. "Nee, zeker niet. John Rabou, een bekende Nederlandse illustrator, heeft het ontwerp gemaakt, dat door de borduursters wordt gestoken en dat is een precisiewerk van de eerste orde", zegt Marlies Ommen vol trots.

Tournee

Het tapijt gaat ook zo af en toe op tournee. Vorige week zaten de borduursters in het verzorgingstehuis Vaartland te werken. "Maar er is ook gewerkt op het stadhuis of in Kade40. Dit om meer bekendheid te geven aan het bestaan van het Vlaardings tapijt en het werk daaromheen." Voor Marlies Ommen is het Vlaardings tapijt een beetje haar levenswerk geworden. "Wij hebben inmiddels een stichting opgericht en daarvan ben ik penningmeester en dat is gedaan om donaties te kunnen genereren, want het blijft niet bij dit ene zes meter lange tapijt.

Aanwinst

Op 28 november wordt een nieuw ontwerp onthuld door John Rabou van een tapijt over de Steentijd en zal burgemeester Annemiek Jetten de eerste steek zetten. Er staan verder plannen op stapel voor een tapijt dat moet verwijzen naar 750 stadsrechten, dat Vlaardingen in 2023 gaat vieren, tapijten van allemaal zes meter lang en dat kan straks een prachtig gezicht worden en een aanwinst voor de stad betekenen." Het tapijt van Vlaardingen is een gezamenlijk project van de archeologische werkgroep Helinium en KADE40.

Het wordt mede gefinancierd door Gemeente Vlaardingen, Deltaport Donatiefonds, Fonds Schiedam Vlaardingen,Op naam van Ary van West en Vrienden van KADE40.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden