Onlangs bedacht ik me opeens dat ik mezelf tegenwoordig eigenlijk best aardig vind.
Onlangs bedacht ik me opeens dat ik mezelf tegenwoordig eigenlijk best aardig vind.

Column: Een mooier compliment had ik niet kunnen krijgen

Ik had behoefte aan rust. Aan een uitknop voor de chaos in mijn hoofd. Er waren dagen dat ik het echt niet meer trok en jankend schreeuwde dat ik het leven te moeilijk vond, schrijft Britt Planken deze week in haar column in Groot Vlaardingen.

Vaak begreep ik mezelf niet, bijvoorbeeld na een zoveelste woedeaanval waarbij ik woorden in plaats van vuur spuwde, wat trouwens net zo pijnlijk kan aankomen. Achteraf kwam altijd de schaamte en het verdriet om wat ik had gezegd. Ik vond mezelf daardoor geen aardig persoon, maar had geaccepteerd dat ik nu eenmaal zo was.

Foldertje

Op de universiteit ontmoette ik een docent die iets bijzonders had. Ik kon de blik in haar ogen moeilijk plaatsen. Altijd geamuseerd, open, vriendelijk, alsof al het goede in twee irissen was samengekomen. Na anderhalf jaar vertelde ik dat medicatie en gesprekken me niet verder hadden geholpen. Ze drukte een foldertje in mijn handen. Zen.nl, stond erop. Meditatie is niets voor mij, dacht ik meteen. Ik ben zo niet. Maar geïntrigeerd door die blik gaf ik het toch een kans.

Dat is nu een jaar geleden. Inmiddels weet ik dat mijn 'zo ben ik'-filosofie klinkklare onzin was. 'Zo ben ik' als excuus om zo te blijven. Na vier maanden mediteren viel me op dat ik minder vaak boos werd in situaties die eerder tot innerlijke explosies zouden hebben geleid. Dat gebeurde steeds vaker, totdat de woedeaanvallen uitbleven. Ik heb er al acht maanden geen meer last van gehad.

Ontdekkingsreis

Ik heb volgens mij de basis van die blik in haar ogen gevonden. Meditatie blijkt geen zweverig gedoe, maar een tool die je jezelf gunt om het leven meer kwaliteit te geven. Ik heb een hoger geluksgevoel, mijn bewustzijn en aandacht vergroot, rust en acceptatie kunnen vinden en mezelf beter leren kennen.

Het is een fascinerende, oneindige ontdekkingsreis. Onlangs bedacht ik me opeens dat ik mezelf tegenwoordig eigenlijk best aardig vind. Een mooier compliment had ik niet kunnen krijgen.

Meer berichten