Laaggeletterdheid is een bedreiging voor de maatschappij, vindt Gertjan Breevaart.  Foto: Peter Spek
Laaggeletterdheid is een bedreiging voor de maatschappij, vindt Gertjan Breevaart. Foto: Peter Spek (Foto: )

Gertjan Breevaart leeft met taal

Hij won met slechts zeven fouten het Vlaardings Dictee. Gertjan Breevaart is een taalliefhebber en kijkt altijd belangstellend om zich heen hoe mensen met taal omgaan. De Vlaardinger won al eerder dit dictee. In 2016 scoorde hij één fout meer. Taal is zijn lust en zijn leven en denk niet dat hij onbevangen de strijd aangaat. Ook voor deze editie studeerde hij vooraf vooral moeilijke woorden via de site Beter Spellen. De docent wiskunde aan een havo/vwo-school begon zijn carrière met de studie civiele techniek, maar koos toch uiteindelijk voor een loopbaan in het onderwijs.

door Peter Spek

"Ik vind met taal omgaan erg leuk", begint Gertjan Breevaart zijn verhaal. "Daarom heb ik al een paar keer meegedaan aan het Vlaardings Dictee en dan wil ik ook winnen en dat is nu twee keer gebeurd. Het is erg leuk om mee te maken. Ruim twintig fouten werden er gemiddeld gemaakt door de deelnemers en dan voel ik mij trots met mijn zeven fouten."

Een stapel boeken van vooral Nederlandse schrijvers siert zijn woonkamer. Ondanks zijn liefde voor de Nederlandse taal, studeerde hij daarin niet af, maar hij koos hij voor de civiele techniek, eerder weg- en waterbouwkunde geheten, maar dat bleek uiteindelijk niet echt zijn passie te zijn, dat werd wiskunde en voor de klas staan. "Het presenteren zit ook een beetje in mijn bloed en dat doe je natuurlijk voor een klas met leerlingen, maar ik doe dat ook graag in het openbaar. Bij het afscheid nemen van collega's of bij andere evenementen speech ik graag en dat is omgaan met taal."

Spaans

En niet alleen met de Nederlandse taal. "In mijn vrijgezellentijd kwam ik terecht in Spanje en ik vond het erg irritant, dat ik de mensen daar niet kon verstaan. Zij spraken geen andere taal dan alleen Spaans. Dat was het moment dat ik Spaans ben gaan studeren. Dat kwam mij later op mijn school nog goed van pas, toen ik een leerlinge kreeg uit Spanje, die nogal een leerachterstand had, maar toch graag haar diploma wilde halen. Ik heb haar, op vrijwillige basis, begeleid en uiteindelijk haalde zij het vwo-diploma en daar ben ik wel erg trots op."

Stadsgehoorzaal

Gertjan Breevaart is geboren in Rozenburg. "Om precies te zijn in het inmiddels verdwenen Blankenburg." In 1985 stapte Gertjan Breevaart Vlaardingen binnen en ging wonen aan de Bangkasingel. "Ik heb daar met plezier gewoond, een leuke wijk", om uiteindelijk in de Holy terecht te komen. "Inmiddels voel ik mij volledig thuis in deze stad, maar ik ben er niet aan gebonden. Hier in de Holy zie ik veel groen, zoals het wijkpark en dat maakt het tot een prettige omgeving om in te wonen." Verder kijkt de Vlaardinger met plezier naar de omgeving van de historische Markt in het centrum van de stad. "Maar ik heb veel bewondering voor de mensen van de Stadsgehoorzaal, die toch hebben gezorgd dat dit gebouw is blijven bestaan, een plek waar voortreffelijke voorstellingen worden gegeven. Dat is ook een plek die ik liefheb."

Zwart gat

Inmiddels lonkt voor Gertjan Breevaart het pensioen. "Mijn vrouw zei nog niet zo lang geleden dat ik moet uitkijken dat ik niet in een zwart gat ga vallen bij mijn pensionering. Dat heb ik in mijn oren geknoopt en toen zij aankwam met de mededeling, dat de redactie van de Wijkkrant Holy een corrector zocht, was het contact snel gelegd." De Nederlandse taal zal altijd een rode draad vormen in het leven van Gertjan Breevaart. "Ik heb nog een stille wens op mijn lijstje staan. Trouwambtenaar worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden