Onlangs was het hondje van een vriendin van Simone vermist. Na een oproep in de groep hielpen veel leden met zoeken. Gelukkig kon ook Bollie (foto) worden herenigd met zijn baasje! (Foto: Britt Planken)
Onlangs was het hondje van een vriendin van Simone vermist. Na een oproep in de groep hielpen veel leden met zoeken. Gelukkig kon ook Bollie (foto) worden herenigd met zijn baasje! (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Tomeloze inzet voor vermiste dieren

Vlaardingen is genomineerd voor de verkiezing Diervriendelijkste gemeente van het jaar. Daar kan de hechte Facebookgroep 'Vermiste Katten in Vlaardingen' zomaar een rol in hebben gespeeld, want met 3070 leden wordt er elke dag uitgekeken naar dieren (dus ook honden, vogels, etc.) die niet zijn thuisgekomen. Gelukkig leidt die inzet regelmatig tot herenigingen, soms zelfs jaren later! Simone Swaneveld steekt al vier jaar praktisch al haar vrije tijd in het coördineren van de groep en het opsporen van vermiste dieren. Ze is zonder twijfel een van de grootste dierenvrienden van onze stad! "Ik ben heel trots op onze hechte groep dierenliefhebbers", glundert onze Vlaardinger van de Week.

door Britt Planken

Waar is jouw thuis?

"In Vlaardingen Oost! Ik ben opgegroeid aan de Schiedamseweg, om de hoek van mijn huidige woning, en heb nooit in een andere wijk gewoond."

Was je altijd al een dierenvriend?

"Ik heb nooit zonder dieren gekund! Vroeger hadden we al katten, honden, hamsters, konijnen... Ik heb ook heel lang een paard gehad. Eigenlijk vind ik alle dieren leuk, maar als ik een rat of muis zie, sta ik meteen op de bank. Helaas komt mijn kat weleens met een cadeautje thuis..."

Hoe raakte je betrokken bij de Facebookgroep?

"In 2015 was mijn kat Mickey vermist en plaatste ik een oproep in de groep Vermiste Katten in Vlaardingen. Toevallig zochten de beheerders iemand om te helpen en toen ben ik erin gesprongen."

Wat doe je precies?

"Ik coördineer de boel. Als er een dier is vermist of gevonden, deel ik een foto en beschrijving in de groep. Op een kaart houd ik bij waar onze leden wonen. Zo kan ik heel gericht mensen in een bepaalde straat taggen als een dier is vermist. Als we denken dat het echt nodig is, gaan we ook op meldingen af. Dan proberen we met de chipreader te achterhalen waar het beestje thuishoort en in extreme gevallen proberen we het dier met een vangkooi te vangen."


Je steekt er veel vrije tijd in. Wat drijft jou?

"Omdat ik de frustratie van iemand die zijn dier kwijt is als geen ander begrijp. Gelukkig vond ik mijn Mick na een paar dagen terug. Een buurman had het luik naar de kruipruimte onder zijn huis open gehad en daar was hij ingesprongen. Daarnaast krijg ik nog elke keer een kick als we een huisdier en zijn baasje herenigen!"

Wat was de mooiste hereniging?

"Pas vonden we kat Luuk na vier jaar terug! Dat was heel bijzonder, maar de mooiste hereniging was van een bejaard echtpaar en hun kat Puckie. Zelfs toen de kat al een jaar vermist was, belde die lieve meneer mij nog huilend op. Toen we Puckie terugbrachten moest ik ook wel een traantje wegpinken."

Wat kan er beter?

"Er lopen te veel dieren ongechipt rond. Ook vergeten mensen om de gegevens op de chip te updaten als ze bijvoorbeeld verhuizen of een nieuw telefoonnummer nemen. Daarnaast vind ik dat katten die naar buiten gaan altijd gecastreerd of gesteriliseerd moeten zijn. Er worden al genoeg kittens gedumpt."

Heb je nog tips?

"Meld áltijd je vermoedens van dierenleed, rijd rustig door de straten en denk je op straat een vermiste kat te zien, maak dan een filmpje en deel het in onze groep!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden