"Er is nog nooit zolang vrede geweest in Nederland", zegt docent Willy van Bree. "Dat moeten we koesteren!" (Foto: Britt Planken)
"Er is nog nooit zolang vrede geweest in Nederland", zegt docent Willy van Bree. "Dat moeten we koesteren!" (Foto: Britt Planken) (Foto: )

'Wat ben ik blij dat we vrij zijn'

Met de hele school naar Soldaat van Oranje in plaats van een dagje Efteling. Daar hadden de meeste leerlingen van 't Groen geen enkel bezwaar tegen. De musical maakte diepe indruk en zelfs een maand later zijn de herinneringen nog vers. "Ik lag 's avonds met grote ogen in mijn bed."

door Britt Planken

VLAARDINGEN - Het 100-jarig jubileum van 't Groen van Prinstererlyceum aan de Rotterdamseweg valt toevallig samen met 75 jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Willy van Bree, docent maatschappijleer op 't Groen, stelde daarom voor om niet met de hele school naar een pretpark te gaan, maar naar de bekroonde musical Soldaat van Oranje. Dat plan juichte de directie toe en zo was de TheaterHangaar in Katwijk op een donderdagavond in september compleet uitverkocht met leerlingen en medewerkers van de jarige school. De 13-jarige Ruben Blaauw stond niet meteen te springen toen hij een dagje pretpark aan zijn neus voorbij zag gaan, maar achteraf is hij blij dat het zo is gelopen. "De Tweede Wereldoorlog is een groot punt in onze geschiedenis en daarom vind ik het een belangrijk onderwerp. In ieder geval belangrijker dan leren hoe mensen met koper en ijzer gingen werken. Zelf was ik nog nooit naar een theatervoorstelling geweest, maar ik had wel over Soldaat van Oranje gehoord. Ik vond het een mooi verhaal en de voorstelling was veel spectaculairder dan ik had verwacht", vertelt hij.

Noa Teichmann (14) is juist een enorme musicalfan en Soldaat van Oranje stond al heel lang op haar lijstje: "De Efteling is hartstikke leuk, maar ik vind het heel goed van school dat we naar de musical zijn gegaan. Over dit onderwerp moet gewoon verteld worden!" Hoewel ze al veel over de oorlog heeft gelezen, had de voorstelling veel impact op Noa. "Mijn opa heeft het bombardement op Rotterdam meegemaakt, maar daar praat hij niet graag over. Door de musical is nog veel duidelijker wat een moeilijke periode het voor Nederland is geweest. Eenmaal thuis heb ik heel erg gehuild. Ik moest het echt even laten bezinken." Een maand na de musical spookt het thema nog dagelijks door haar hoofd. "Ik denk aan de mensen op de wereld die nu gemarteld worden", zegt ze. "En dan voel ik me een beetje schuldig, omdat wij - gelukkig - wél in alle vrijheid kunnen leven."

Ook Jade Geldof (12) is nog steeds onder de indruk van de voorstelling. "Ik zat op de eerste rij en het was soms best heftig! Een paar keer heb ik me echt moeten bedenken dat het maar een musical is. Na afloop zei ik tegen mevrouw Van Bree: wat ben ik blij dat we vrij zijn! En 's avonds lag ik nog steeds met grote ogen in bed", herinnert Jade zich. "Thuis vroeg ik aan mijn ouders: wat nou als er oorlog komt. Maar dat wisten zij ook niet." Die vraag stelden veel leerlingen zichzelf na afloop.

Ruben weet wel wat hij zou doen: "Ik denk niet dat er nog een grote oorlog in Europa komt, maar als het gebeurt zou ik geen onderduikers helpen en zo snel mogelijk met een vliegtuig naar Amerika vertrekken!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden