Leden van Helinium tijdens een opgraving aan de Arij Koplaan eind jaren '50.
Leden van Helinium tijdens een opgraving aan de Arij Koplaan eind jaren '50. (Foto: )

'In de Steentijd waren mensen fit en gezond, al werden ze niet oud'

vlaardingen - In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw kende Vlaardingen een groot woningtekort. Boeren moesten ophoepelen en op hun land kwamen huizen. Maar voordat er werd gebouwd gingen (amateur)archeologen aan de slag op de vrijgekomen grond. Zij deden toen bijzondere vondsten. Een daarvan was een vuurstenen bijl die de start was van wat de Vlaardingencultuur zou gaan heten. In 1958 werd in café Klein Delta aan de Oosthavenkade de archeologische werkgroep 'Helinium' opgericht. Hun nieuwste boekje: 'Hebben jullie al iets gevonden?'

Steentijd

In de beginjaren assisteerde Helinium veel bij opgravingen aan de Arij Koplaan van de Vlaardingencultuur door de Universiteit van Amsterdam. Ook deed Helinium zelf onderzoek in Vlaardingen en Schiedam. Vanaf het prille begin is het blad Terra Nigra (zwarte aarde) het tijdschrift van Helinium, waarin de resultaten van de onderzoeken verschenen. Het was voor de mensen van Helinium een lange reis om erkenning te krijgen voor hun geploeter in onze drassige aarde. Sinds het Verdrag van Malta in 1992 moeten opgravingen door professionals worden gedaan; zelfstandig opgraven is nu een uitzondering. "Maar waar mogelijk wordt nog altijd met veel enthousiasme assistentie verleend aan de professionals," schrijven Hilde van Wensveen en Albert Luten in hun boekje.

Samen optrekken

Het boekje laat een kleine verzameling zien van vondsten die de afgelopen jaren zijn gedaan. De lezer ziet oude dolken, een speelgoedautootje, een ocarina of fluit, stremselpotjes, een pelgrimsinsigne, een bronzen hinde, een dolk, een gouden munt. Opvallend tussen mooie opgravingen is de boemerang, gevonden waar nu het bedrijventerrein Hoogstad is, gedateerd 70 en 125 jaar na Christus. Wat de samenstellers verder opvalt: "We hebben gezien dat de mensen in de steentijd gezond aten en ze hadden een goede conditie. De gemiddelde leeftijd was 35 jaar, vooral door de kindersterfte. Wie eenmaal volwassen was, had een grote kans om 60 te worden. Of ze gelukkig waren? Wie zal het zeggen?"
www.awn-archeologie.nl/afdeling/helinium/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden