De groep Vlaardingse buren en medewerkers van Koole Tankstorage Minerals na afloop van de excursie (Foto Frans Assenberg).
De groep Vlaardingse buren en medewerkers van Koole Tankstorage Minerals na afloop van de excursie (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

'Dat het hier zó groot zou zijn...'

Frans Assenberg

Bewoners bezoeken Koole

Het opmerkelijke burgerinitiatief in de Rivierzone was een succes. Bewoners bezochten Koole Tankstorage Minerals (KTM) 'aan de overkant'.

vlaardingen - In buurtpunt Abeltje stond de koffie klaar. Onder de bezielende leiding van Marja Tiemens en ondanks de dreigende regenwolken gingen de ongeveer 50 deelnemers vrolijk en wel aan boord van partyschip Diane. Men ging aan de overkant een speciaal door het Havenbedrijf geopend poortje door. De Vlaardingse buren kregen bij Koole een VIP-behandeling. In een zaaltje gaf Sanneke van der Kley, manager KTM, tekst en uitleg over wat de werknemers aldaar de hele dag doen. Het blijkt te gaan om een belangrijk element van de economie: opslag en vervoeren van allerlei vloeistoffen dan wel het mengen ervan. Dat is niet zonder gevaar en ook een belangrijk gegeven op deze goed onderhouden plant. Maar de mensen die het uitvoeren blijken het belangrijkst te zijn volgens de leiding. Uit de uitnodiging van Koole aan de buren van de Rivierzone kun je bovendien opmaken dat een goede relatie van groot belang wordt geacht. De sfeer was dan ook vrolijk en gezellig!

Koole verhuurt tankruimte aan bedrijven. De producten die daar circuleren zijn onder meer plantaardige oliën, vetten, wassen, biodiesel en chemicaliën. Het is druk bij Koole. Dat was goed zichtbaar bij aankomst, maar beter nog beter bij een bustochtje over het terrein. Dat viel voor de chauffeur niet mee, want grond is duur in de Rijnmond dus de wegen kunnen niet breed zijn. Maar alles ging gelukkig goed. De bezoekers zagen tanks, buizen, schepen, nog meer buizen en leidingen en installaties. De door de wetgever opgelegde veiligheidsvoorschriften worden stipt uitgevoerd en de plant maakte een degelijke indruk. Die veiligheidsvoorschriften zijn natuurlijk juist en vooral voor bewoners in het gebied en voor de argeloze Rijnmondbewoner een redelijke geruststelling. Niettemin: het kan een keer fout gaan. Bij de smakelijke lunch werd daar echter niet te lang bij stilgestaan...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden