Lianne van Kalken (GroenLinks) heeft plezier in het gemeenteraadswerk (Foto Frans Assenberg).
Lianne van Kalken (GroenLinks) heeft plezier in het gemeenteraadswerk (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

'Gisteren nog erg gelachen in de raad'

Frans Assenberg

Lianne van Kalken: meer met elkaar

Het rapport van Van Hofwegen over de gemeentelijke organisatie laat zien dat er veel beter kan in Vlaardingen. Lianne van Kalken (GroenLinks) vindt dat ook. Maar ze is tegelijk positief. En ze vindt het raadswerk leuk.

vlaardingen - Over haar lidmaatschap van de raad geeft zij aan: "Ik moet zeggen dat het met ups en downs gaat, maar nog steeds heel leuk om te doen. Er is nog genoeg te veranderen, zeker in de Vlaardingse politiek. Na de verkiezingen van 2018 hebben we een lading nieuwe mensen gekregen en dat maakt dat het werken erin een stuk leuker is. Maar we zijn er nog niet, het rapport van Gerrit van Hofwegen geeft dat ook aan. Het is goed dat er mensen zijn die daar aan willen werken. En daar ben ik ook bij. Ja, er zijn figuren die op een andere manier politiek bedrijven (Ron Boers en Tim Thiel fractie Boers, red.). Ieder zijn weg, maar het frustreert soms wel en niet alleen de raad maar ook het ambtenarenapparaat. Als raad moeten we dat veranderen, veel meer samenwerken. Volgens Van Hofwegen moet je als partijen 'concurrerend samenwerken'. Geen vrienden, maar ook geen vijanden. Ik zit in de politiek om iets te bereiken. Je hebt elkaar daarvoor nodig."

Verziekt

Het nieuwe college van B&W is breed samengesteld met steun van voormalige SP'ers. Lianne van Kalken: "Er zijn diverse rondes geweest hoe we kunnen samenwerken. De uitkomst was dat dit een stabiele basis is. Tot nu toe is dat ook zo. Je hebt tenslotte te maken met de verkiezingsuitslag." In eerste instantie lukte het niet toen ONS.Vlaardingen niet verder kon. Met een nieuw college lijkt er inderdaad goed te worden samengewerkt. Volgens haar zijn er in de raad verziekte verhoudingen en daar kunnen die leden zelf wat aan doen: "Dan heb ik het over de verhoudingen tussen de raad en het college en de contacten die het college heeft met ambtenaren. Het rapport heeft dat naar voren gehaald. Gisteravond hebben we in de raad erover gesproken en dat was heel constructief. Die sfeer in de raad is al heel lang gaande. Er zijn niet enkele factoren of personen voor aan te wijzen. Dat is allemaal oud zeer. In veel gemeentes gaat het er zo aan toe." Volgens Lianne van Kalken is het voor burgemeester Jetten niet eenvoudig de raad voor te zitten: "Ik denk dat zij haar weg daarin moet vinden. Ja, het ligt inderdaad aan degenen die de leiding hebben. Dat is denk ik nu wel naar voren gekomen." De raad gaat evenwel niet zozeer over (het disfunctioneren van) de organisatie, want die staat daar verder vanaf, dat ligt voornamelijk op het bordje van B&W. "De gemeentesecretaris en het college gaan nu met een mandaat van het college en de raad aan de slag om dat te verbeteren. Wat volgens mij ontbreekt is vertrouwen. We moeten meer in elkaar investeren, in gesprek gaan, elkaar begrijpen. Momenteel zijn er geen vetes en op privéniveau gaat het wel goed. Jawel, gisteren heb ik in de raad nog heel erg gelachen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden