Voor de voorstelling van het Korenfestival kwamen alle deelnemers even bijeen voor een groepsfoto (Foto Renske Verbeek).
Voor de voorstelling van het Korenfestival kwamen alle deelnemers even bijeen voor een groepsfoto (Foto Renske Verbeek). (Foto: )

Korenfestival maakt muzikaal wat los

Peter Spek

Even uit je comfortzone stappen

Het was soms hilarisch, uiterst enthousiast, hoogst muzikaal en er mochten fouten gemaakt worden. Maar er waren ook momenten van emotie. Het Korenfestival in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal beleefde afgelopen zaterdagavond een prachtige eerste editie en verdient daarom een vervolg. Daar was iedereen het na afloop over eens.

VLAARDINGEN – "Het was een veelgehoord geluid sinds het openstellen van de deuren van de Stadsgehoorzaal, een gezamenlijk zangevenement van en voor Vlaardingse koren, waarin zij samen kunnen zingen en zich aan een breed publiek kunnen presenteren", zegt Jan Wilmer, die samen met Renske Verbeek het Korenfestival vorm gaf. "En het was geen loze kreet", gaat Jan Wilmer verder. "Deze eerste editie heeft laten zien dat er veel zang, maar ook veel improvisatietalent aanwezig is bij de vele koren in Vlaardingen." En dat was te zien in de uitvoering van afgelopen zaterdag in een goed gevulde Stadsgehoorzaal. "Het is natuurlijk nogal wat om je als koor open te stellen voor een andere repertoire, om even uit je comfortzone te stappen en andere muziekstijlen te ontdekken." Het programma werd op een dag ingestudeerd onder leiding van de muzikale duizendpoot Keimpe de Jong. "Ook dat is natuurlijk bijzonder. Voorafgaande aan de officiële uitvoering in de grote zaal van het Vlaardingse theater, werden alle stukken in de uren daarvoor ingestudeerd. En dat zorgde voor een grote verbondenheid, maar ook veel durf van de koorleden om in een andere setting dan het gebruikelijke optreden, op het toneel te verschijnen. Ik heb daar veel waardering voor. Er groeide een grote verbondenheid op die dag tussen de leden van de diverse koren." En er werd nogal wat gevraagd van het muzikaal talent van de deelnemende koren. "Neem bijvoorbeeld het openingsnummer, een estafette, waarbij het koor een deel van een eigen nummer zong en werd overgenomen door een ander koor. Het gebeurde dat een klassiek geschoold koor, een Nederlandse smartlap moest zingen en dat gebeurde dan met veel overtuiging. Prachtig om te zien."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden