Antoinette van de Water zet zich al vele jaren in voor een goed bestaan van de olifanten. Foto: Bring the Elephant
Antoinette van de Water zet zich al vele jaren in voor een goed bestaan van de olifanten. Foto: Bring the Elephant (Foto: )

Vlaardingse wint prijs met film

Peter Spek

Beter bestaan voor de olifanten

De film Forest Hope, waarin de Vlaardingse olifantenspecialist Antoinette van de Water wordt gevolgd bij haar werk in Afrika, heeft eerder deze maand een prijs gewonnen tijdens de uitreiking van de House of Animals Awards.

VLAARDINGEN – De Vlaardingse was vorige week zondag in de Kroepoekfabriek om deze bijzondere film van Jochem van Rijs van commentaar te voorzien en te praten over haar werk. Antoinette van de Water zet zich al jaren in om conflicten tussen mens en olifant in Afrika en Azië te verminderen.

Leefgebied

Omdat het leefgebied van de wilde olifanten steeds kleiner wordt, vormen dit soort conflicten een ernstig probleem. Zoals in Thailand, waar Antoinette van de Water samen met de lokale bevolking verschillende innovatieve projecten heeft opgezet om ervoor te zorgen dat mensen en olifanten in harmonie bij elkaar in de buurt kunnen leven. Inmiddels woont Antoinette van de Water in de Zuid-Afrikaanse bush, waar ze onderzoek doet naar vernieuwende strategieën voor de bescherming van olifanten.

Prijzen

De in Vlaardingen geboren en getogen Antoinette van de Water won al drie natuurbeschermingsprijzen, is co-auteur van het boek Thaise olifanten van de Straat, en haar werk was te zien in het televisieprogramma Helden van de Wildernis met Art Rooijakkers. In de film Forest Hope wordt Antoinette van de Water gevolgd op haar verbazingwekkende en moedige zoektocht om de olifanten een beter bestaan te bezorgen.

Conflicten

"De toenemende mens-olifant conflicten worden indrukwekkend in beeld gebracht. Zoals toen een baby olifant op een rubberplantage in een put viel en vast kwam te zitten. Een spectaculaire reddingsactie volgde, met grote graafmachines, zegende monniken en meelevende dorpelingen", aldus Antoinette van de Water. Ook is de Vlaardingse bezig met het plaatsen van bijenkorfhekken om plantages heen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden