Bijna twintig jaar geleden begon DJ en producer Jan Stadhouders met 'underground jumpstyle'. Inmiddels past zijn muziek niet meer in een hokje en wordt het wereldwijd gedraaid. (Foto: Britt Planken)
Bijna twintig jaar geleden begon DJ en producer Jan Stadhouders met 'underground jumpstyle'. Inmiddels past zijn muziek niet meer in een hokje en wordt het wereldwijd gedraaid. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Man van de gekke geluiden

Voor zijn werk als DJ vliegt hij de wereld rond, maar thuis en de studio waar hij zijn platen maakt zijn nog altijd 'gewoon' in Vlaardingen. Deze maand zet Jan Stadhouders, beter bekend als LNY TNZ (spreek uit als Looney Tunez), een belangrijke stap in zijn carrière. Hij lanceert zijn eigen platenlabel FVCK GENRES en brengt daar meteen zijn nieuwe single Unstoppable en nieuwe mixtape op uit. Eerder dit jaar nam Mitchell Vreeswijk nog afscheid van het duo LNY TNZ, maar na een succesvolle zomer lijkt Jan ambitieuzer dan ooit. "Ik had vroeger nooit gedacht mijn eigen muziek op de Nederlandse radio te horen, maar ook dat wordt normaal. Nu ga ik voor een internationale hit!", aldus onze Vlaardinger van de Week!

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Ik ben geboren in het Holy Ziekenhuis en opgegroeid in de Babberspolder. Daar heb ik een leuke jeugd gehad. Met sommige leraren van mijn scholen Het Mozaïek en 't Groen heb ik nog steeds contact! Sinds twee jaar woon ik in het centrum."

Je reist de hele wereld over, hoe kijk je naar je eigen stad?
"De beleving van de stad is erg veranderd. Onkruid, lelijke gebouwen en zelfs het nieuwe logo van het Haring en Bierfeest heeft weinig uitstraling. Ik ben nog steeds trots op Vlaardingen, maar ik vraag me soms wel af waar het naartoe gaat en ik kan niet kan zeggen dat ik hier altijd blijf wonen. De nieuwe, meer klassieke architectuur geeft naar mijn idee wel iets meer ziel aan de stad terug."

Was je muzikaal als kind?
"Ik was vooral heel erg geïnteresseerd in muziek en hoe zo'n album eigenlijk tot stand komt. Als ik vroeger een cd kocht, las ik het hele boekje dat erbij zat. Mijn ouders hebben mijn liefde voor muziek altijd gestimuleerd en ik speelde blokfluit, keyboard en saxofoon, maar ik oefende te weinig en kan geen noot meer lezen. Mijn muziek maak ik op gehoor."

Wanneer werd de muziek serieus?
"Mitchell en ik brandden zelf cd'tjes met underground jumpstyle en gaven die aan de DJ's in de Rotterdamse discotheek Hollywood. Elke week vroegen ze om nieuwe muziek, dus op een gegeven moment gingen we het zelf maken. Het was vooral een beetje pielen met muzieksoftware op onze slaapkamers, maar opeens werd een van die nummers 'ontdekt' door DJ Darkraver en uitgebracht op een compilatie-cd. Daarna hielp mijn vriend Ruud van IJperen (DJ Ruthless) om een single uit te brengen en is het balletje gaan rollen. Het was vooral gaaf om in een line-up te staan met de DJ's waar ik naar opkeek.

Was je zelf een feestbeest?
"Ik stond nooit op de dansvloer, maar altijd te kijken hoe de DJ draaide. Echt een van de meest saaie mensen om mee uit te gaan!"

Wat is het leukst aan je werk?
"Het reizen! En het blijft tof om een van mijn eigen nummers te draaien en te zien dat iedereen helemaal losgaat!"

Wat was écht een kippenvelmoment?
"Toen we in Las Vegas een eigen plaat draaide die net een week uit was en letterlijk de hele crowd de tekst meezong!"

Wat hoop je met je platenlabel FVCK GENRES te betekenen?
"Veel artiesten maken muziek die bij hun imago past, terwijl ze het ook leuk vinden om eens iets heel anders te doen of te experimenteren. Ik hoop dat meer artiesten buiten de lijntjes durven kleuren en wil hen dat platform geven."

Persoonlijk:
Naam: Jan Stadhouders
Leeftijd: 34 (18 november 1984)
Woont: In Vlaardingen Centrum
Bekend als: DJ en Producer LNY TNZ
Social Media: Je vindt 'LNY TNZ' en 'FVCK GENRES' op Instagram, Facebook, Spotify, YouTube en SoundCloud

Britt Planken
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden