Foto:

Het was een beleving

Zo, na de tram heeft Vlaardingen nu ook een metrolijn. We horen er nu echt helemaal bij en mogen ons een echte stad noemen. Ik maakte afgelopen zaterdag, net als enkele honderden andere stadgenoten, een gratis ritje mee met de nieuwe metrolijn vanaf het station Vlaardingen Centrum naar Hoek van Holland. De belangstelling was groot, ik kon zelfs geen zitplaats meer vinden, maar ik zag wel veel blije gezichten. Eindelijk na ruim twee jaar toch een metro met passagiers. En ik moet zeggen, het was een beleving, anders dan met de trein, die 125 jaar gebruik maakte van dit traject. De beleving zat onder meer in de snelheid.

Op de terugweg zag ik een jonge vrouw, die een lyrisch commentaar insprak in haar telefoon

 

Binnen 23 minuten stond ik op het station van Hoek van Holland Haven. Onderweg zag ik de vorderende werkzaamheden aan de Blankenburgtunnel en verderop de draaiende windmolens, de stormvloedkering, de bedrijvigheid rond de Stena Line met het af en aan rijden van containers op de gigantische containerschepen die langs de kade lagen en goed zichtbaar zijn en als sluitstuk een blik op de Nieuwe Waterweg. Ook de aankomst op het station Hoek van Holland Haven is bijzonder. Een moderne metro die moet stoppen in een historische omgeving, een oud treinstation met een sushi-restaurant als verrassende ontdekking en hopelijk blijft dit station behouden, want naast deze stopplaats voor de metro wordt het nieuwe station Hoek van Holland Haven gebouwd. Het zandlichaam ligt er al zag ik.

Over metrostations gesproken. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes geworden en er is over nagedacht moet ik zeggen. De Hoekse Lijn is onderdeel van metrolijn B en op de RET-lijnenkaart een gele streep, maar die wordt bij de stations onderweg langzaam van kleur veranderd tot het rood in Hoek van Holland, verwijzend naar de ondergaande zon in zee bij mooi weer. Je moet er maar opkomen, maar er is genoeg tijd geweest om hierover na te denken. Ja, en dan weer terug naar het centrum van Vlaardingen. Op die terugweg zag ik veel passagiers de rit filmen met hun telefoon en zelfs een jonge vrouw, die met haar telefoon het thuisfront op de hoogte bracht van deze rit en een lyrisch commentaar insprak in haar telefoon. Dat had RET-directeur Maurice Unck moeten horen.

En dan de aankomst op Vlaardingen Centrum, waar ik nog een gratis tip heb voor de RET-directeur om de leegstaande ruimte pal bij de ingang weer in te richten als stationsrestaurant, waar je een krantje kan kopen of een kopje koffie kan drinken. Kan de rit met de nieuwe metro helemaal afmaken.

 

Meer berichten