Willy Atema vertelt over de relatie tussen eenzaamheid en kunst.
Willy Atema vertelt over de relatie tussen eenzaamheid en kunst. (Foto: )

Willy's kunst en eenzaamheid

Frans Assenberg

Voor de gangbare mening uitlopen

Kunsthistorica Willy Atema houdt binnenkort een lezing over het thema 'De Kunstenaar: ervaringsdeskundige in eenzaamheid'. Ze doet dit op verzoek van de gemeente Vlaardingen.

vlaardingen - Het is wel een zwaar thema, eenzaamheid, waaraan Willy zich zal wagen en dan ook nog via haar 'kunstbril.' Het is nog net geen taboe maar moeilijk bij de kladden te grijpen? Over het woord eenzaamheid zegt de Dikke Van Dale: afzondering, isolement, de eenzaamheid zoeken, een eenzame plaats. Het lijken acties, alsof je een boodschap gaat doen. Willy Atema: "Tussen 1 en 8 oktober worden er op diverse plekken in de stad workshops, trainingen en dergelijke gegeven om aangesprokenen de mogelijkheid te geven uit een isolement te breken. Ik ga het onderwerp niet psychologisch benaderen, maar als onderdeel van de condition humaine, 'de kunstenaar als ervaringsdeskundige' in een veelal zelfgekozen en ook noodzakelijk situatie van alleen zijn. Eenzaamheid met mate, zogezegd, waaraan pluspunten te ontdekken vallen. En natuurlijk dan hoe dat uitgebeeld wordt op doek, in muziek en ook in gedichten." Zij nodigt iedereen uit om op maandagavond 7 oktober aanstaande om half 8 naar de bibliotheek in de Waalstraat te komen voor een bijzondere blik op eenzaamheid in de kunst. "Iedereen is van harte uitgenodigd, en een 'eenzame ziel' meebrengen mag natuurlijk!"

Speelt eenzaamheid een rol in de kunst? Willy Atema: "Ja, natuurlijk! De kunstenaar zelf heeft er altijd in hevige mate mee te maken. Kent u het spreekwoord 'je hoofd boven het maaiveld uitsteken'? Dat is wat kunstenaars bij uitstek doen: voor de gangbare mening uitlopen, afwijken van het 'normale', een eigen pad volgen, zijn/haar eigen vindingrijkheid een kans geven, taboes doorbreken – zonder er zich voor te schamen. Dat blijkt uit hun leven en uiteraard ook uit hun werk. 'Kop op en door' was hun motto! Daar zijn spraakmakende en uitermate inspirerende voorbeelden van, en daar gaan we op deze avond naar kijken. Naar het leven en werk van kunstenaars die u allemaal kent – Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Vincent van Gogh enzovoorts." Tijdens de presentatie duikt volgens haar zo af en toe ook een dichter op. Een Vlaardingse Piet Paaltjes, een Vlaardingse drs. P. Jan van der Waal, een man met strakke regels over taal, met het vrolijke mantra dat het slecht afloopt met de mens. Wellicht. Maar, dat wetende, kunnen we toch nog wel lachen? "Om elkaar, met elkaar, vol empathie. Kunst: eerste hulp bij eenzaamheid!"

Verruimen en gratis

Willy Atema geeft onder andere binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau 'Kunst en Kunde' presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema's binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Als u meer wit weten over deze spreekster, kijkt u dan op haar website: www.kunstenkunde.nl. Toegang is gratis. Inloop 19:00 uur.

Meer berichten