Ton van der schaal

Oud-leerlingen 't Groen halen herinneringen op: Stroopwafels horen bij een reünie!

VLAARDINGEN – Weet je als je op school zit hoe het later je klasgenoten zal vergaan? Worden ze minister, raken ze aan lagerwal? De reünie van het Groen van Prinstererlyceum bracht zaterdag vooral oud-leerlingen bijeen, die het dankzij hun opleiding tof getroffen hebben in de wereld.


(Door Kor Kegel)

Succesvolle mensen. Er kunnen uit je klas zomaar twee hoogleraren voortkomen, die aan het Sophia Kinderziekenhuis verbonden zijn. Een van beiden, Johan de Jongste, had enorme talenten om een beroemd kunstenaar te worden. Hij was de beste tekenleerling van Henk van Viegen. De andere hoogleraar was het mooiste meisje van de klas, maar beken je dat na vijftig jaar op een reünie?

The Amazing Stroopwafels bestonden dit voorjaar veertig jaar, maar zaterdag traden ze voor de eerste keer op bij het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen. Twee muzikanten, Stroopwafels Wim Kerkhof en Arie van der Graaf, zijn oud-leerling van 't Groen; Rien de Bruin komt uit Rozenburg. Ze traden op op een totaal ander schoolplein dan de meeste reünisten zich herinneren. Dat komt door de Pukkel van Hofland, zoals de halfronde uitbouw van het rijksmonument aan de Rotterdamseweg 55 wordt genoemd – en zo genoemd naar de toenmalige rector. 

Het grappige van een reünie is dat je ook kennissen tegenkomt, van wie je niet wist dat ze ook op 't Groen hebben gezeten. Frank Tomei, de organisator van het Zomerterras in het Vlaardingse Hof. Jos Noordhuizen, ooit van de PSP en later galeriehouder van Kunst+ in Vlaardingen-Holy en de Kromme Elleboog in Rotterdam-Centrum. 

Het waren hartstochtelijke en ontroerende ontmoetingen, kuskuskus, uiteraard ook nuchtere en geserreerde handdrukjes, kus, afhankelijk van hoe je aan je ouwe klasgenoten terugdacht. Roelie ten Kate ging op ontdekkingsreis uit: ,,Jij was toch vroeger die stille bescheiden jongen?''
Ad Rietveld was er niet. Hij stond na 't Groen aan de knoppen van Deltacom aan de Lange Haven in Schiedam en werd wereldwijd directeur van WordPerfect. Wie er wel waren? Rik 1 en Rik 2, Karinke Kouwenhoven (de zachte KK). Maar bijvoorbeeld niet journaallezeres Astrid Kersseboom.
Plantage Pontier op het Veerplein in Vlaardingen en Post Scriptum in de Hof van Spaland in Schiedam verkopen het jubileumboek 't Groen, Groener, Groenst. Vanwege de regionale uitstraling van 't Groen schreven drie burgemeesters een voorwoord: Annemiek Jetten van Vlaardingen, Cor Lamers van Schiedam en Edo Haan van Maassluis. Tamelijk uniek, dat drie burgemeesters een voorwoord schrijven!
 

Meer berichten