De deelnemers aan de vredesmars op de Julianasingel (Foto Frans Assenberg).
De deelnemers aan de vredesmars op de Julianasingel (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

Vredesmars als een lint door de stad

'Het is een steen in de rivier'

Frans Assenberg

Het is Vredesweek. Mensen uit allerlei organisaties liepen zaterdag op de dag van Vrede mee in een mars voor de vrede, een 'Walk of Peace'. Het werd een groot succes.

vlaardingen -

Na het nuttigen van koffie en andere versnaperingen hield burgemeester Jetten bij wijze van opening een gloedvolle speech voor vrede. Na opwarmgymnastiek konden de ongeveer 100 deelnemers van start gaan. De enorme sliert wandelaars getooid met kleurige vlaggen slingert zich door de oude stad. Jan de Geus is een van hen. "Waarom loop je mee Jan," vraag ik hem. Al lopende zegt hij: "Omdat ik het belangrijk vind dat wij in deze wereld een verandering teweeg brengen en ik vind het fijn om dan met mensen te lopen en iets te doen, waardoor je met elkaar zegt dat het anders moet. Als je kijkt naar wat er van de week in Nederland is gebeurd dan dreigt zelfs dat onze democratie wordt aangevallen. Dan bedoel ik de moord op advocaat Derk Wiersum. Een man die de democratie en de rechtstaat verdedigt. Er wordt dan door de onderwereld een signaal afgegeven dat zij de bovenwereld zijn. 'Wij regeren, blijf bij ons vandaan.' Als je dat verbindt aan wat er wereldwijd gebeurt dan denk ik laten we toch alsjeblieft onze stem verheffen en opkomen voor echte vrede. Het effect van deze wandeling is dat de mensen hier zeggen 'wij zijn verbonden met elkaar en wat bij mij van binnen leeft leeft bij ons van binnen." Volgens Jan de Geus hoef je dus niet naar Afghanistan of naar Syrië maar naar de Vlaardingse Emmastraat om tegen geweld te demonstreren.

Nellie Vermaat staat stil bij de moskee in de Emmastraat waar rode rozen worden uitgedeeld. Zij liep vorige keer ook mee en vind het leuk er bij te zijn: "Je komt in contact met mensen en je werd toen overal zo leuk ontvangen net als nu. We moesten elkaar omhelzen en dat was een heel mooi moment. Ik hoop nu dat mensen meer stilstaan bij de dingen waarmee we in de maatschappij momenteel mee bezig zijn." Cabaretier Vincent Bijloo is ook aanwezig. Over de mars geeft hij dat hij Vlaardingen een voorbeeld vindt van de Ambassades van Vrede waarvan hij ook PAX-ambassadeur is: "Het leek mij leuk om met deze Walk of Peace mee te lopen omdat we straks bij de Vijfsluizen ook Schiedammers zullen gaan ontmoeten. Met deze mars laat je zien dat de tijden steeds gepolariseerder en extremer worden. Er komen steeds meer mensen die tegen elkaar op schreeuwen en wat deze mars kan doen is dat je elkaar verbindt en dat je je niet plat laat walsen door die extreme meningen. Het ergste dat kan gebeuren is dat je in dit soort tijden niets meer zegt en dat je iedereen alles maar laat schreeuwen en er geen weerwoord voor hebt. Dat weerwoord is met deze mars te zien. Met z'n allen wil je maar één ding en dat is gewoon een mooie samenleving!"

Betekenis is zichtbaar
Rob wandelt ook verder als de rode rozen bij het mensenrechtenmonument bij de Hofsingel zijn neergelegd. Hij zegt: "ik loop mee om sympathie te betuigen aan het idee van een Walk of Peace. Het effect van deze mars is dat er een aantal mensen voor zo'n kleine stad als Vlaardingen meelopen en de betekenis daarvan is zichtbaar zijn. Niet direct maar het is een steen in de rivier."

 

De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen. 'Ik zou het heel mooi vinden om in gesprek te raken met iemand die ik anders niet zo snel zou ontmoeten, en die later als ik hem of haar in de supermarkt tegen het lijf loop, geen onbekende meer is', zegt Merel van Hooff van Walk of Peace. 'Veel mensen verlangen naar ontmoeting. Verbinding met de ander, die vaak een vreemde blijft. Wat ons bindt is het verlangen naar vrede, verdraagzaamheid. Prettig met elkaar samenleven. Respect voor elkaars gewoonten en ideeën. Daarom lopen we samen de Walk of Peace. De Walk of Peace opent deuren. Bijvoorbeeld naar gebedshuizen, buurthuizen en monumenten, maar ook naar andere mensen en nieuwe ontmoetingen. De Walk of Peace inspireert: we verbinden ons met elkaar in de buurt, maar ook met mensen waar ter wereld ook die leven met geweld. We laten zien dat vrede mogelijk is, gewoon door het te doen. De ander is niet langer een vreemde meer, maar iemand waarmee we al wandelend in gesprek raakten.'

Meer berichten