De voorzitter van de De Midden-Delfland Vereniging Koos Karssen (Foto Frans Assenberg).
De voorzitter van de De Midden-Delfland Vereniging Koos Karssen (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

'Daarom doen we een stedentour'

Frans Assenberg

MiddenDelfland in museum

De Midden-Delfland Vereniging bracht onlangs een bezoek aan Museum Vlaardingen. Voorzitter Koos Karssen vertelt waarom.

vlaardingen - "Ons bezoek stond in het kader van het thema de 'Midden-Delfland Vereniging komt naar je toe.' Wij waren al eerder in Schiedam, Delft en De Lier. We hebben nu 3.200 leden en we zijn eens nagegaan waar al die leden vandaan komen, hoe zit dat nu in elkaar? Toen bleek dat twee derde in stedelijk gebieden woont. De rest zit in Schipluiden, Den Hoorn en Maasland. We organiseerden veel in de centrale gebieden en minder in de randen. Het idee is toen ontstaan om toch die steden meer te betrekken bij ons doen en laten. Het eerste programma was 'Stad en Land' dat vijf jaar geleden van start ging. Het ging toen over de relaties tussen burgers hier en daar, over en weer. Dat was heel succesvol. Sinds vorig jaar hebben we een activiteit die heet 'De Midden-Delfland Vereniging komt naar je toe.' Ik vertel dan tijdens die stadsbijeenkomsten over de vereniging, we zoeken dan een bekende spreker, in dit geval was dat Jeroen ter Brugge die iets vertelde over stad en platteland. Het gaat altijd over natuur en stedelijk gebied. Daarna was er een rondleiding in het museum."

Schipluiden

Sommige lezers van de Midden-Delfkrant krijgen wel eens het gevoel dat de wereld van de Midden-Delfkrant om Schipluiden draait. Karssen: "Als je goed leest is dat niet zo. Ik kan mij voorstellen dat je dat gevoel krijgt. Daarom doen we dit ook, die toer langs de steden, omdat een beetje tegen te gaan. Nee, het is geen 'het hemd is nader dan de rok'. Koos Karssen vindt het evenwel een belangrijk aspect en besteedt er aandacht aan ook door middel van bezoeken aan onder andere wethouders in de omliggende gemeenten.

Blankenburgtunnel

Het nieuws vanuit de Midden-Delfland Vereniging is dat deze club een nieuwe visie aan het ontwikkelen is: "We hebben gestreden voor de integrale aanpassing van de A4 en voor duurzaamheid. Er is weer een nieuwe discussie over nog meer duurzaamheid, de biologische en de circulaire landbouw, de toenemende druk van verkeer en lawaai en het 'bouwlustig' zijn. Over deze zaken hebben we een mening geformuleerd. Dat interne proces is nu gestart, dat staat niet zomaar op papier. Ook in de discussie met gemeenten en de provincie moeten we weten wat we willen." Gevraagd naar de rol van deze vereniging in de discussie over de aanleg van de Blankenburgtunnel dwars door de Zuidbuurt zegt Karssen: "Wij, Natuurmonumenten en de Zuid-Hollandse Milieufederatie zijn echt doorgegaan tegen de Blankenburgtunnel, tot aan de Raad van State. Het heeft uitgebreid in de dagbladen gestaan. Onze krant is niet zo'n orgaan daarvoor." Met een mooie glossy in de tas gaan we terug naar Vlaardingen. Het is een mooie, kleurrijke club!

Meer berichten