Loek Snijders is één van de juryleden voor het bepalen van een kunstwerk op het Landje van Chardon. Foto: Peter Spek
Loek Snijders is één van de juryleden voor het bepalen van een kunstwerk op het Landje van Chardon. Foto: Peter Spek (Foto: )

Lokale kunstenaars krijgen een podium

Peter Spek

Inwoners stemmen mee

Je kunstwerk een jaar lang exposeren op een gezichtsbepalende locatie in de stad. Welke kunstenaar wil dat niet? Dit kan binnenkort in Vlaardingen als het project Kunstweek van start gaat en de kunstenaars de mogelijkheid krijgen een kunstwerk in te sturen. De beoordeling vindt plaats via een vakjury, maar de inwoners van Vlaardingen bepalen door te stemmen mede de uiteindelijke winnaar.

VLAARDINGEN – Wethouder Bart de Leede is enthousiast over dit project en zegt dat de raad inmiddels heeft ingestemd om hiervoor jaarlijks een geldbedrag voor vrij te maken uit het budget voor de kunst. "Hijzelf vond het onmiddellijk een goed idee om lokale kunstenaars een podium te geven", zegt Nicole Severens, projectmanager. Na 1 oktober kunnen kunstenaars één of twee kunstwerken of een afbeeldingen van een bestaand kunstwerk aanmelden voor dit project. Uit het aanbod maakt een vakjury, bestaande uit vier personen in eerste instantie een selectie van tien werken. Vervolgens kunnen de inwoners van Vlaardingen hier hun stem op uitbrengen. De winnende kunstenaar ontvangt naast de eer een geldbedrag van 3000 euro. "Aan de hand van die uitslag geeft de jury onafhankelijk van elkaar vervolgens punten aan de drie meeste gewaardeerde kunstwerken en bepaalt zo de winnaar. De winnaar mag zijn kunstwerk een jaar lang exposeren op een betonnen sokkel van één bij één meter op een bijzondere locatie in de stad. Uiteraard moet het werk wel aan een aantal vereisten voldoen en onder andere vandalisme- en weerbestendig zijn", zegt Nicole Severens. En de sokkel met het winnende kunstwerk komt wel op een heel opmerkelijke plaats te staan. "Op de Hoek van de Burgemeester Verkadesingel en Burgemeester van Heusdenslaan nabij de in de volksmond bekende staande terp Landje van Chardon", aldus Nicole Severens. De gemeente Vlaardingen beschermt dit terrein als Gemeentelijk Archeologisch Monument. "Onder de terp liggen archeologische resten van een 11e-eeuwse ontginningsboerderij en die moeten bewaard blijven.

Meer berichten