Scan uit het besproken boek met examenleerlingen van het VWO op dinsdag 1 september 2009.
Scan uit het besproken boek met examenleerlingen van het VWO op dinsdag 1 september 2009. (Foto: )

't Groen is één grote familie en dat blijft het je hele leven lang

Frans Assenberg

Tegelijk met het 100-jarig bestaan van het Lentiz Groen van Prinsterer Lyceum verscheen een mooi boek over deze bijzondere instelling. Met tekst van Kor Kegel en foto's van Adri Reijnhout is een mooi en overzichtelijk boek ontstaan dat voor de (oud-)leerlingen een aanwinst moet zijn.

vlaardingen - Het is voor het eerst dat drie burgemeesters (die van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis) een voorwoord schrijven in een boek. De school ging van start in 1919 toen de gemeente Vlaardingen van een haringreder een villa aan de Schiedamseweg kocht. Het was het begin van een tocht door diverse woningen die eindigde op de huidige plek aan de Rotterdamseweg. Dat pand is momenteel een rijksmonument. Het boek '100 jaar Groen van van Prinstererlyceum 't Groen, Groener Groenst' volgt nauwgezet de carrièrelijn van school, leraren en leerlingen.

Iets van jezelf

Alhoewel je maar tijdelijk op een school zit, lijkt het erop dat het je hele leven iets van jezelf blijft. Dat heeft oud-leerling(en) Kegel goed verwoord en Reijnhoudt mooi in beeld gebracht. Het liggend formaat van het boek maakt dat het enigszins onhandig leest. Zo'n beetje alles van de schoolhistorie komt aan bod in een magazine-achtige opmaak. Daardoor is de tekst luchtig gebleven en dat zal ook de bedoeling zijn geweest. Gelet op de dynamiek van teksten en illustraties is het een fraai caleidoscopisch overzicht geworden dat recht doet aan wat je op zo'n school meemaakt in plaats van een droge opsomming van bestuurlijke en onderwijszaken van bovenaf. Knap gedaan en een aanwinst voor de boekenkast. Uiteraard is 't Groen meegegaan in de waan van de dag wat betreft moderniteiten. Het ooit gereformeerde karakter is al weer lang geleden verlaten. Hoe de school dat religieuze imago nu uitdraagt is in het slotwoord van bestuursvoorzitter Gert Kant in ieder geval niets te vinden. Vlaardingen heeft hoe dan ook een mooie onderwijsinstelling, waar het goed toeven is zo lijkt het in het lijvige boekwerk. ''t Groen is één grote familie!' staat op pagina 143 te lezen. En zo zal het wel zijn.

 

Meer berichten