V.l.n.r. Francine Boerstoel van Lentiz onderwijsgroep, fotograaf Adri Reijnhout, burgemeester Annemiek Jetten, schrijver Kor Kegel, Groen-directeur Harry Chambone en docent maatschappijleer Willy van Bree. (Foto: Richard Kok, Vormplus).
V.l.n.r. Francine Boerstoel van Lentiz onderwijsgroep, fotograaf Adri Reijnhout, burgemeester Annemiek Jetten, schrijver Kor Kegel, Groen-directeur Harry Chambone en docent maatschappijleer Willy van Bree. (Foto: Richard Kok, Vormplus).

't GroenGroenerGroenst:Eerste exemplaarjubileumboek voorde burgemeester

VLAARDINGEN – Drie burgemeesters schreven een voorwoord voor het jubileumboek, want het 100-jarige Groen van Prinstererlyceum heeft een regionale functie, ook voor Schiedam en Maassluis. Maar 't Groen staat nu eenmaal in Vlaardingen en daarom kreeg de Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten maandagmiddag het eerste exemplaar uitgereikt.
't Groen, Groener, Groenst is de titel, vervat in drie kopregels die steeds groener worden. De fotografie is verzorgd door Adri Reijnhout, de tekst is geschreven door Kor Kegel. Beiden zijn oud-leerling van 't Groen. Hun boek gaat in vogelvlucht door de geschiedenis van de school die aan de Schiedamseweg 55 begon en sinds 1948 gevestigd is aan de Rotterdamseweg 55. We hebben het even nagekeken, maar de Maassluissedijk 55 is geen geschikte uitbreidingslocatie. Gelukkig maar, want Lentiz onderwijsgroep heeft besloten dat nieuwbouw niet noodzakelijk is. 't Groen (deels rijksmonument) wordt gerenoveerd.

Het boek beperkt zich niet tot de schoolontwikkelingen. Er is telkens een relatie met maatschappelijke actualiteit, zoals de milieubeweging rond 1970 en de Vlaardingse stadsuitbreiding. Uit een reeks interviews met (oud-)docenten, (oud-)leerlingen en andere betrokkenen komt het beeld naar voren dat 't Groen een familiegevoel geeft, deels doordat opmerkelijk veel leerlingen er later leraar waren en ook doordat kinderen van oud-leerlingen uiteraard naar 't Groen gingen.
Het boek legt een sterk accenten op de culturele educatie, waarmee 't Groen zich onderscheidt. Kor Kegel en Adri Reijnhout zoomen in op nationaal bekend geworden leerlingen onder wie Wim Kerkhof van The Amazing Stroopwafels en Fungus-oprichter Fred Piek. Ook veel journalisten! En natuurlijk schrijvers Maarten 't Hart, J.M.A. Biesheuvel en Levi Weemoedt.

Harry Chambone, directeur van 't Groen, reikte eergisteren het eerste exemplaar van het jubileumboek uit aan burgemeester Jetten die het in ontvangst nam met een gevoel van trots omdat de school en de stad Vlaardingen klaarblijkelijk zo belangrijk voor elkaar zijn geweest. De verschijning van het boek is een van de activiteiten rond het honderdjarig bestaan. Aanstaande zaterdag is er een grootscheepse reünie. 

Leerlingen en leraren gaan donderdag 26 september met 22 bussen naar de musical 'Soldaat van Oranje' in de TheaterHangaar Katwijk. Met deze culturele kennisaanrijking over de Tweede Wereldoorlog viert 't Groen tevens 75 jaar bevrijding. Op woensdag 27 november krijgen alle leerlingen vrij, want dan is er een onderwijsconferentie over de noodzaak van steeds meer persoonlijk gerichte benadering van de leerling.

Meer berichten