Harry Chambone is de trotse directeur van het 100-jarige Lentiz Groen van Prinstererlyceum. (Foto: Bart van der Linden)
Harry Chambone is de trotse directeur van het 100-jarige Lentiz Groen van Prinstererlyceum. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

't Groen is 100! Tijd voor een feestje

School viert eeuwfeest groots

Bart van der Linden

De op 1 september 1919 gestarte Christelijke H.B.S. Groen van Prinsterer, groeide in 100 jaar uit tot een zeer geliefde school met een inmiddels roemrijke geschiedenis. Het Lentiz Groen van Prinstererlyceum is 100 jaar en dus wordt bij dit jubileum uitgebreid stilgestaan. Hoe kun je dit beter vieren dan met een reünie? Op zaterdag 21 september gaan de schooldeuren open voor (oud)-medewerkers en (oud)-leerlingen.

VLAARDINGEN – Een reünie valt of staat bij de verhalen die loskomen. Maar het is ook: oude bekenden ontmoeten, stilstaan bij het verleden onder het genot van een hapje en een drankje, door de leslokalen lopen en een blik werpen op al die oude foto's. "Er is ook een klaslokaal ingericht met oud schoolmeubilair, beschikbaar gesteld door Jan Anderson", zegt Harry Chambone, sinds maart 2016 directeur van 't Groen.

Boek

Door heel de school is genoeg te doen. Zo kun je onder meer een les volgen van een oud-leraar, is er een speciale ruimte ingericht rondom het Kenia-project en kun je bladeren door het speciaal voor het 100-jarig bestaan gemaakte boek ''t Groen, Groener, Groenst', samengesteld door journalist Kor Kegel en fotograaf Adri Reijnhout. "Het wordt een mooi boek, met veel foto's en een voorwoord van de burgemeesters van Vlaardingen, Schiedam en Maassluis, omdat we leerlingen hebben uit heel de regio", vertelt Chambone. "De ene helft van het boek bestaat uit verhalen over de geschiedenis van de school, in de andere helft komen (oud)-leerlingen en (oud)-medewerkers aan het woord."

Club van 100

Chambone zit met een aantal collega's in de 'Club van 100', een speciale commissie die niet alleen de reünie organiseert, maar ook meerdere aankomende activiteiten. "Zo gaan we met de hele school op donderdag 26 september naar de musical Soldaat van Oranje, in november wordt er een onderwijsconferentie gehouden en juni volgend jaar sluiten we groots af in de Stadsgehoorzaal," zegt Chambone. Hij volgde 3,5 jaar geleden oud-directeur Bram Keizerwaard op. Met 958 leerlingen, om en nabij de 40 klassen en 95 medewerkers, is 't Groen ook na 100 jaar nog altijd een grote speler in het middelbaar onderwijs in Vlaardingen. "We kunnen maximaal 1150 à 1200 leerlingen kwijt, dus we hebben nu wat meer speling. Op het hoogtepunt zaten we op 1500 leerlingen, dat was zo'n vijf, zes jaar geleden. Dat was wel te veel", aldus Chambone.

Flexrooster

Een door hem ingestelde werkgroep introduceerde in januari 2017 het Flexrooster. "In augustus 2017 startten we hier al mee. Dus geen lessen meer van 45-, maar 80 minuten. Na elke les een pauze. Dat is prettig, zowel voor de leerling als de leraar. En aan het begin- en eind van de dag, dus het eerste- en laatste uur, kunnen de leerlingen binnen de school aan zelfstudie doen." Het werd een succes. "Er kwam meer schwung in de school en het team." Sowieso, stelt Chambone, zijn er meerdere werkgroepen opgezet, waarin collega's nadenken over waar ze met de school naar toe willen. Ook zijn er de talentklassen, aan het eind van de dag. "Elk half jaar hebben we een nieuw aanbod", aldus Chambone. "Denk aan sport, muziek, toneel, dans, techniek, fotografie en foodbloggen. Ook willen we dit jaar EHBO-cursussen gaan aanbieden." Leerlingen een stem geven, het is volgens Chambone van wezenlijk belang. Die inspraak zorgt voor 'meer samen doen'. "Zo zit er vaak een leerling bij een sollicitatiegesprek en bij de nieuwe inrichting van de kantine hebben vier leerlingen meegedacht in de voorbereidingsgroep." Door enquetes te houden onder ouders en leerlingen, poogt de school het aanbod zoveel mogelijk af te stemmen op wat gewenst is voor de leerling. "Als je het bijvoorbeeld hebt over het Flexrooster, merken we dat leerlingen het fijn vinden." Chambone ziet de toekomst van de school rooskleurig in. Al is het gebouw wel aan renovatie toe. "Maar die gesprekken met de gemeente over nieuwbouw of renovatie lopen al jaren. Er wordt nu gesproken over 2024. Dus we hebben nog even."

Opening

Aanmelden voor de reünie kan via www.reunielentizgroenvanprinstererlyceum.nl. Hierop staat ook het volledige programma. Om 14.00 uur wordt de opening verricht door Agnes van Ardenne, oud-wethouder van Vlaardingen en directeur Harry Chambone. Het boek is te koop voor € 15 euro.

Meer berichten