Bij de helling was er geen ontkomen meer aan. Met een vliegende vaart eindigde de glijpartij in een modderbad (Foto Janna Spek).
Bij de helling was er geen ontkomen meer aan. Met een vliegende vaart eindigde de glijpartij in een modderbad (Foto Janna Spek). (Foto: )

Mudrun een bijzonder fenomeen

Peter Spek

Verbonden voor het leven

Het blijft een bijzonder fenomeen, De mudrun in de Broekpolder. Steeds opnieuw weet Hans van der Have, namens Adventure Vlaardingen en al zijn medewerkers, voor verrassingen te zorgen voor de zeshonderd deelnemers, die op zondagmiddag even lekker door de modder willen trekken.

VLAARDINGEN – Maar de mudrun is meer dan alleen een krachtmeting met de elementen in de Broekpolder. De mudrun is er ook om elkaar te helpen, als één van de veertig hindernis even te zwaar wordt. De verbondenheid en collegialiteit vieren hoogtij op dit sportevenement. Je laat je maatje niet alleen achter in de modder.

Knuffelen

Dat is ook de kracht van deze mudrun. Vrienden, buren, collega's, maar ook moeders en vaders met dochter of zoon, strijden door de moddersloten van de Broekpolder, om elkaar na het volbrengen van deze missie, te omhelzen en te knuffelen. Een verbondenheid voor het leven wordt er gesloten. Zo ook bij Barry en Merel de Rooij uit de haringstad, vader en zijn dochter. "Het is geweldig om dit samen te doen. Elkaar te helpen en aan te moedigen bij moeilijke hindernissen", zegt de Vlaardinger, die met bewondering naar zijn dochter kijkt, die nog wat staat na te hijgen na het nemen van de laatste hindernis. "Het is een uitdaging deze mudrun. Wij hebben gekozen voor de tien kilometer en uiteindelijk viel het nog mee. Alle hindernissen hebben wij kunnen nemen." Na het afspoelen van de modder lonkte wel het biertje en de hamburger. "Dat hebben wij wel verdiend, denk ik zo."

Tevreden

Ook Hans van der Have kon met een tevreden gevoel terugkijken op zijn zevende mudrun. "Het blijft zaak om elke jaar iets anders in het parcours op te nemen. Dit jaar was het zwembad De Kulk een nieuwe locatie waar enkele hindernissen waren opgenomen en dat was een bijzondere ervaring voor de deelnemers, maar de kern van de mudrun blijft natuurlijk het klimmen en klauteren en het lopen en struinen door moddersloten", aldus Hans van der Have.

Hoogtepunt

Voor de deelnemers zelf was naast het bezoek aan het zwembad, de helling vanaf de uitkijktoren een absoluut hoogtepunt. "Dat is een bijzondere hindernis", zegt Hans van der Have, als hij persoonlijk even een kijkje komt nemen. Ingespoten met zeep duiken de deelnemers naar beneden om uiteindelijk, er is geen escape, in de modder terecht te komen.

Vermaak

Het publiek vermaakt zich daarbij uitstekend. Hans van der Have werd op zijn wenken bediend. Voorafgaande aan de mudrun zorgden enkele flinke regenbuien voor een bij uitstek geschikt parcours voor deze mudrun, terwijl de toeschouwers getrakteerd werden op een zonnetje. Voor Hans van der Have was het plaatje compleet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden