Medewerkers van de nieuwe Weggeefwinkel: Audrey den Boer, Fennie van Rijsbergen, Aad Moerman en Jasha Garritsen (Foto Frans Assenberg).
Medewerkers van de nieuwe Weggeefwinkel: Audrey den Boer, Fennie van Rijsbergen, Aad Moerman en Jasha Garritsen (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

Weggeefwinkel in nieuw jasje

Frans Assenberg

Metamorfose De Windwijzer

Het Diaconaal en Missionair Centrum De Windwijzer beleeft vrijdag 13 september een feestelijke dag. Met veel inspanningen heeft de Weggeefwinkel op een van de gaanderijen van de voormalige Oosterkerk een opknapbeurt ondergaan.

vlaardingen - Onder leiding van Jasha Garritsen, Rob van Herwaarden en diverse vrijwilligers en vakmensen is er gewerkt aan het opknappen en herinrichten van deze bijzondere instelling. Jasha: "Er is door het team en verschillende beroepskrachten hard gewerkt om de winkel een professionele uitstraling te geven. Er is nu een duidelijke scheiding waar spullen ingeleverd kunnen worden en de winkel zelf."

Weggooien zonde

Nieuw is de aparte verkoopbalie die de jaarlijkse rommelmarkt vervangt. Jasha: "Hier worden de speciale spulletjes die gebracht zijn voor maximaal vijf euro verkocht. De opbrengst komt ten goede aan activiteiten van De Windwijzer. Wat ook nieuw is, is dat mensen niet meer dan zeven spullen per dag mee mogen nemen, om ook andere mensen een kans te geven en om handelaren te ontmoedigen. Mensen hebben zo ongelooflijk veel spullen! Ze gooien heel veel weg en dat is zonde. Spullen kunnen een tweede ronde krijgen en dat verdienen ze ook. Heel veel mensen die niet zoveel spullen hebben, kunnen het goed gebruiken. Er zijn ook mensen die verzamelen. Dan is het ook zonde om spullen weg te gooien. Als het echt kapot, doe het alsjeblieft naar het afvalstation. Als het nog goed is, geef het aan de Weggeefwinkel. Mensen willen veel geld verdienen maar je kunt mensen ook gewoon wat geven. Dat geeft vaak een heel goed gevoel. Het is ook heel leuk om als winkel iets aan te nemen van een ander. We waren in het verleden ook nieuwsgierig naar het verhaal achter het artikel maar door de veelheid is dat verloren gegaan. Niettemin blijven we benieuwd naar het verhaal erachter."

Voor iedereen

Maar voor wie is het eigenlijk echt bedoeld? "Voor iedereen. Niet alleen voor de mensen met een smalle of lege beurs. We hadden niet kunnen voorzien dat zoveel mensen spullen zouden inleveren. Het is altijd voor iedereen geweest." Voordat de verbouwing zou beginnen moesten alle spullen weg die er lagen. Alles moest leeg zijn. Tijdens het interview (op 5 september) was de schilder nog bezig, maar de nieuwe schappen, heel mooi timmerwerk overigens, waren weer bijna vol. Hoe komt De Windwijzer daaraan? "Door een persoonlijk oproepje te plaatsen op Facebook. 'Mensen, we willen spullen, spullen, spullen!' Er we zijn toen overweldigd daarmee, met name heel veel kleding. Daarmee zijn sommige mensen heel blij."

Op zaterdagochtend 14 september is er een gezellige opening voor publiek van 09.30 tot 12.00 uur. Ga beslist kijken want het ziet er prachtig uit. Het adres is Schiedamseweg 95.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden