Hans en Nel Gerritsen nemen met pijn in hun hart afscheid van de bouwspeelplaats in de Holy. Foto: Peter Spek
Hans en Nel Gerritsen nemen met pijn in hun hart afscheid van de bouwspeelplaats in de Holy. Foto: Peter Spek (Foto: )

Bouwspeelplaats Holy gaat op slot

Peter Spek

Einde aan lange traditie

Nog twee vakantieweken is de bouwspeelplaats in de Holy open en dan zetten Hans en Nel Gerritsen er een punt achter. De Vlaardingse jeugd kan nog in de herfst- en kerstvakantie terecht om te timmeren en te bouwen, of gewoon gezellig met elkaar spelletjes te doen. Per 31 december komt er een einde aan deze inmiddels lange traditie van bijna vijftig jaar, waar enkele generaties uit vooral de Holy met plezier gebruik van hebben gemaakt.

VLAARDINGEN – Hans en Nel Gerritsen nemen met pijn in hun hart afscheid van hun bouwspeelplaats. "Een beetje noodgedwongen", begint Hans Gerritsen zijn verhaal. "Gezondheidsproblemen zijn onder andere de oorzaak om te stoppen, maar ook het feit, dat de buitenschoolse opvang van Komkids graag het gebouw in gebruik wil gaan nemen voor kinderopvang. Dat is dan niet meer te combineren met onze activiteiten. Dat leek ons een mooi moment om afscheid te nemen."

Plezier

Het Vlaardingse echtpaar kijkt met plezier terug op de periode waarin zij de scepter zwaaide op de bouwspeelplaats. Vanuit zijn betrokkenheid voor de activiteiten van de hoofdstedenbuurt kwam Hans Gerritsen in aanraking met de bouwspeelplaats. "Wij hadden als bewonersvereniging een container met spullen staan op de bouwspeelplaats. Toen in 2012 de beheerder dreigde er mee te stoppen werd aan mij gevraagd om de bouwspeelplaats over te nemen", blikt Hans Gerritsen terug.

Vandalisme

Het was ook het moment waarop de bouwspeelplaats werd geteisterd door vele inbraken en vandalisme. "Toen wij begonnen was er eigenlijk niets meer. De inbraken zorgden ervoor, dat alles was verdwenen en wij, in samenwerking met Minters, een nieuwe start hebben gemaakt." In 2017 werd de stichting Bouwspeelplaats Holy opgericht. "Dat was nodig om aan de benodigde financiële middelen te komen om de bouwspeelplaats rendabel te houden en dat is ook aardig gelukt", aldus Hans Gerritsen. Nu komt er een einde aan een lange traditie. "Zeg dat wel."

Initiatief

De bouwspeelplaats was een idee van de toenmalige burgemeester Jan Heusdens, die in 1969 het initiatief nam voor het oprichten van een bouwspeelplaats op een braakliggend terrein in een woonwijk in aanbouw. "Het was vooral bedoeld om de jeugd van de straat te houden", weet Hans Gerritsen uit overlevering. "En dat is aardig gelukt. Er was altijd in de schoolvakanties veel belangstelling om lekker te timmeren en te bouwen en als het warm weer was, gebruik te maken van het zwembadje of van de waterfietsen. Ouders die geen geld hadden om met vakantie te gaan, gebruikten deze bouwspeelplaats als een ultiem uitje voor hun kinderen. Wij hebben heel wat kinderen een aangename jeugd bezorgd met deze bouwspeelplaats", besluit de Vlaardinger.

Hoe het nu verder moet? Misschien komen andere Vlaardingers met mooie ideeën...

Meer berichten